DRUGA BITKA ZA ŽIVOT PREDSJEDNIKA SABORA

Boris Šprem: Nadam se da ću opet pobijediti opaku bolest

 Biljana Gaurina/CROPIX

Uz tebe smo, BORI SE!, samo je jedna od brojnih poruka podrške koje građani ovih dana ostavljaju na Facebook profilu Borisa Šprema , predsjednika Hrvatskog sabora. On je u srijedu operiran na Odjelu za bolesti uha, grla i nosa u KBC-u Zagreb te se ovih dana, javljaju iz Sabora, oporavlja. Njegov liječnik prof. Damir Nemet je svaki dan uz njega.

- Liječenje zasad ide dobro. Osjeća se dobro, pala je i temperatura koju je na početku imao, a započeli smo i liječenje odgovarajućom terapijom - kazao je prof. Nemet.

Potvrdio je da su se kod Šprema opet pojavili tragovi stare bolesti, ali dodaje da ga to nimalo ne iznenađuje.

- Takva je to bolest: pojavi se pa se opet povuče. Prilikom prvog liječenja imali smo perfektne rezultate pa nema razloga da i ovaj put ne vjerujemo u uspjeh. Optimističan sam - dodaje prof. Nemet. Zasad ne želi prognozirati koliko će Šprem boraviti u bolnici, ni koliko bi liječenje moglo potrajati. - Sad smo tek na početku, vidjet ćemo - najavljuje prof. Nemet.

Predsjednikov posjet

Uz Borisa Šprema stalno su supruga i obitelj, a počeo je primati i posjete kolega. Optimističan je i on sam, kažu. Obišao ga je među ostalima, doznajemo, i predsjednik države Ivo Josipović.

A Šprem je do samo prije godinu i pol bio uvjeren da je potpuno zdrav.

- Nemoguće je da sam bolestan - ponavljao je krajem prosinca 2010. liječniku na Rebru. - Bio sam nedavno na sistematskom i svi su mi nalazi super, potpuno sam zdrav - uvjeravao ga je.

Multipli mijelom

Tako je kasnije opisao trenutak netom prije nego što će mu liječnik reći da boluje od raka. Njegova borba započela je tog hladnog dana u prosincu prije skoro dvije godine. Utvrđena mu je zloćudna bolest plazma stanica krvi, multiplog mijeloma. Liječio se na Zavodu za hematologiju KBC-a Zagreb, a liječenje je uključivalo i teške kemoterapije. Šprem je u to doba obnašao dužnost predsjednika zagrebačke Gradske skupštine, pa je nakon što mu je bolest otkrivena smanjio tempo rada. Vođenje skupštine prepustio je potpredsjednicima. No, ni pomislio nije da se povuče iz aktivne politike. Uvjeren je bio u izliječenje.

- Kada ste suočeni sa smrću, neke stvari počinjete gledati drugim očima - povjerio se novinarima u listopadu 2011. kad se vratio na posao.

- Moja je bolest bila dragocjeno iskustvo, ali svejedno ga nikome ne bih poželio. Takvi događaji u životu nužno ostavljaju trag, duboko vas diraju, pa i mijenjaju. Ali uspio sam. Moji liječnici, a to osjećam i sam, kažu da sam pobijedio jednu izuzetno opaku bolest; narodski rečeno, jedan od vrlo rijetkih rakova krvi. U posljednjoj fazi liječenja morao sam biti u bolnici u strogoj izolaciji i moja čvrsta volja kaže mi da je to sada iza mene. Sada mogu reći: Vraćam se. Jači nego ikad - najavio je tada.

Na parlamentarnim izborima Špremov SDP zaista je bio jači nego ikad. I samo pola godine nakon što je sjeo u fotelju predsjednika Sabora, bolest se vratila. Ni ovaj put ne pomišlja na povlačenje. I kao što je prvi put javnost redovito obavještavao o tijeku bolesti, radi to i ovaj put.

- Mislim da građani moraju znati kada oboli netko tko obavlja javnu dužnost - objasnio je kasnije vlastiti stav. U emisiji zagrebačke televizije priznao je tada da je bolestan i tako se priklonio onim kolegama koji su odlučili da zdravstvene probleme neće skrivati od javnosti.

Hitna terapija

I u nedjelju navečer, iz Sabora je stiglo priopćenje u kojem se navodi da se nakon endoskopskog zahvata i dekompresije sfenoidnog sinusa, Špremovo zdravstveno stanje počelo poboljšavati.

“Prema histološkom nalazu odstranjenog tkiva radi se o lokalnom recidivu bolesti te je potrebno započeti s liječenjem. U tom pogledu počela je terapija prema protokolu za multipli mijelom uz lokalno zračenje sfenoidnog sinusa”, navodi se u priopćenju. Poslije uvodne terapije i boravka u bolnici, Šprem bi liječenje trebao nastaviti u ciklusima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 02:45