DJELO THOMASA MERTONA

Verbum predstavio knjigu "Misli u samoći"

Knjiga "Misli u samoći", u kojoj autor Thomas Merton tematizira samoću, predstavljena je u petak u splitskoj nakladnoj kući Verbumu.

"Merton u ovoj knjizi u prvi plan stavlja samoću kao neotuđivu potrebu svakog čovjeka", istaknuo je glavni urednik Verbuma Petar Balta.

Po njegovim riječima, knjiga je prepuna dubokih i snažnih misli, a autor na pronicav način progovara o ljepoti života u samoći.

"Prava svrha kršćanske samoće, kaže autor, jest ljubiti druge makar s djelićem čistoće i snage Božje ljubavi prema nama", istaknuo je Balta, dodajući kako Thomas Merton u 37 poglavlja istražuje značenje unutarnje samoće.

Thomas Merton (1915.–1968.) jedan je od najpoznatijih duhovnih pisaca 20. stoljeća. Kao trapistički redovnik, živio je samotničkim životom, no svojim je pisanjem znatno utjecao na društvena zbivanja. U tekstovima je pozivao na mir u svijetu i kritizirao moderno društvo, zbog čega su ga odbacivali, ali i hvalili kao proroka. Napisao je nekoliko desetaka knjiga, ponajprije duhovnih spisa koji pripadaju među duhovne klasike, a pisao je i poeziju i eseje. Uz "Goru sa sedam krugova", knjiga "Misli u samoći" jedno je od njegovih najpoznatijih djela.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 02:19