NAORUŽAVANJE POBUNJENIKA

DIO ORUŽJA ZAVRŠIO JE I KOD PRIPADNIKA DŽIHADSKOG POKRETA Pregovore je vodio veleposlanik Joško Paro

 YouTube

Osim sirijskih pobunjenika dio protuoklopnog naoružanja za koje se opravdano sumnja da su zalihe iz hrvatskih vojnih skladišta koriste i pripadnici džihadskog pokreta Ahrar al Sham.

To potvrđuju i svježe objavljene snimke na kojima pripadnici ovog pokreta koriste RBG 6 i bacač M79. Riječ je o naoružanju za koje se tvrdilo da je završilo u rukama pobunjenika koje podržavaju zapadne europske zemlje, uključujući i Hrvatsku, te SAD u sklopu skupine Prijatelji Sirije.

Snimke pokazuju i da ne postoji kontrola nad raspodjelom naoružanja kad ono ilegalnim kanalima dođe u Siriju. To potvrđuju i riječi Alija Ankkira, glasnogovornika skupine Ahtrar al Sham, koji je izjavio da oni dijele oružje sa “Slobodnom sirijskom vojskom” te da se bore zajedno. Skupina Ahtrar al Sham osnovana je 2011. i akcije izvodi na sjeveru Sirije oko gradova Idip, Aleppo i Hama.

Ti podaci ukazuju na opravdani strah predstavnika zemalja EU da bi ukidanjem sankcija na uvoz oružja u Siriju ono moglo završiti i u rukama džihadskih pokreta.

Zapadne se zemlje, naime, boje da bi u Siriji mogli ojačati džihadski pokreti te u konačnici preuzeti vlast, čime bi utjecaj nad Sirijom preuzeo Iran.

Formalni kupac

U nedavnom tekstu o transferu hrvatskog naoružanja sirijskim pobunjenicima New York Times je naveo kako je jedan visoki hrvatski dužnosnik prošlog ljeta američkim dužnosnicima u Washingtonu rekao da Hrvatska ima mnogo oružja na raspolaganju koje se, ako su zainteresirani, može prebaciti sirijskim pobunjenicima.

Prema dostupnim informacijama, neimenovana osoba iz članka NYT-a je hrvatski veleposlanik u SAD-u Joško Paro.

Prema našim izvorima, upravo je on s američkim dužnosnicima dogovarao prodaju oružja Saudijskoj Arabiji koja ga je transferirala sirijskim pobunjenicima.

Kao što je poznato, američki dužnosnici angažirali su nekoliko saveznika da bi omogućili dopremu naoružanja u Siriju. Oružje je, dakle, platila Saudijska Arabija, a potom je ono krajem prošle i početkom ove godine jordanskim civilnim transportnim avionima iz Zagreba prebačeno u Jordan i dalje u Siriju.

Zasad nije poznato tko je formalni kupac oružja. Naime, Hrvatska oružje nije prodala Siriji, već trećoj zemlji i time je izbjegla kršenje sankcija na prodaju oružja u Siriju koje je proglasio EU , a Hrvatska se obvezala provoditi tu odluku.

Josipovićev savjetnik

Joško Paro za veleposlanika u SAD-u imenovan je u proljeće 2012., samo nekoliko mjeseci prije dogovora o transferu naoružanja u Siriju. Prije toga bio je savjetnik za vanjsku politiku predsjednika Josipovića.

Hrvatska Vlada više je puta istaknula da ne prodaje naoružanje sirijskim pobunjenicima, ali nikad nije opovrgnula napise da je sa zagrebačkog aerodroma oružje prebačeno u Jordan.

Dapače, samo 48 sati nakon teksta u New York Timesu, u kojem se autor teksta poziva na navode Jutarnjeg lista, premijer Milanović objavljuje da zbog informacija u tom tekstu Hrvatska s Golanske visoravni povlači 96 vojnika koji se ondje nalaze u misiji UN-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 22:08