OD KUHARA DO POZORNICE...

EVO KOLIKO SMO POTROŠILI NA PROSLAVU ULASKA U EU Na poklone više od 150 tisuća kuna, najam opreme 450, a na intelektualne usluge 2,3 milijuna

Od "sitnih" troškova samo za poklone poput torbi, kravata, rubaca i rokovnika utrošeno je više od 150 tisuća kuna.
 CROPIX

ZAGREB - Vlada je danas izašla s popisom svih troškova organizacije proslave pridruživanja Republike Hrvatske Europskoj uniji, koja nas je koštala gotovo 6,5 milijuna kuna u bruto iznosu, što znači da se otprilike četvrtina tog iznosa vratila u državnu blagajnu u obliku PDV-a, uz uplaćenja davanja na autorske honorare koji su također uključeni u bruto iznosu. Više od 1,2 milijuna kuna u bruto iznosu otišlo je za autorske honorare glazbenicima, alpinistima, glumcima, plesačima, citatorima i ostalim izvođačima, scenaristima, režiserima, koreografima, kostimografima, scenografima, prevoditeljima, dizajnerima...

Na što se sve trošilo? Različite zakupnine i najamnine prostora i opreme stajale su više od 3,3 milijuna kuna, od čega je oko 2,2 milijuna otišlo na najam opreme podizvođača iz ugovora s HRT-om - scenske tehnike, pozornica, tribina, hidraulične platforme i sl., a samo HRT je za produkcijsko-tehničku podršku dobio 566.000 kuna. Ipak, moralo se naći i 180 tisuća kuna za najam reportažnih kola RTV Slovenije.

Gotovo 450 tisuća stajao je najam druge opreme, poput rasvjete, specijalne tehnike, električnih priključaka i opreme za simultano prevođenje. Na najam šatora otišlo je 81.250 kuna, a na najam oglasnih površina 171.269 kuna.

Hotelski smještaj uglednika u osam zagrebačkih hotela zasad iznosi 364.000 kuna, a Vlada je u svom izračunu napomenula da se radi o iznosu potpisanih ugovora i da još nisu pristigli svi ugovori. Pritom tvrde da očekuju kako će konačni računi biti manji od ugovora.

Intelektualne i usluge osoblja plaćene su ukupno 2.351.680 kuna.

Za zrakoplovne karte za sudionike programa proslave Croatia airlines je inkasirala 50 tisuća kuna.

Od "sitnih" troškova samo za poklone poput torbi, kravata, rubaca i rokovnika utrošeno je više od 150 tisuća kuna, a za pića i namirnice te catering usluge otišlo je gotovo 140.000 kuna.

Kako se navodi na kraju izvještaja, uz predviđene i popisane troškove pojavili su se i izvanredni troškovi izvan planiranih, i to za najam oglasnih površina tvrtke Anić holding i Frankopan nekretnine, najam agregata i ozvučenja uslijed povećanja VIP tribine na Trgu bana Jelačića i intervencije na tribini, te dodatni troškovi autorskih honorara za središnju proslavu.

Naime, Autorski honorari glazbenika, alpinista, plesača i ostalih izvođača, scenarista, koreografa, kostimografa, scenografa i producenata, prevoditelja te grafičkih dizajnera državu su koštali 1.267.937 kuna, dok je na promidžbu potrošeno 138.700 kuna. Grafičke, tiskarske i usluge fotografa stajale su nešto više od 167 tisuća kuna.

Nešto više od 984 tisuće kuna otišlo je na produkcijsko-tehničku podršku HRT-a i podizvoditelja iz ugovora s HRT-om, a usluge kuhara, slastičara i ostalog osoblja koštale su nešto manje od 99 tisuća kuna.

Na reprezentaciju - jelo i piće te usluge cateringa, otišlo je nešto manje od 140 tisuća kuna, a ostatak novca utrošen je na uredski materijal, sitan inventar, struju, građevinske i soboslikarske radove itd.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 12:32