VIKEND NASELJE KARAŠICA KOD OSIJEKA

FOTO: DRAMATIČNA NOĆ KOD OSIJEKA Čak 700 ljudi branilo nasip koji je počeo propuštati na 40 mjesta

 Vlado kos/CROPIX

KARAŠICA - Nadljudskim naporima u noći sa subote na nedjelju obranjeno je od nadiruće Drave vikend naselje Karašica kod Josipovca. Od subote u 16,20 sati do nedjelje u 7 sati trajala je borba s vodom, koja je okružila naselje i kojemu je na dva mjesta prijetilo je puknuće nasipa zbog kontinuiranog procjeđivanja vode. No, oko 700 pripadnika Hrvatske vojske, policije, HGSS-a, vatrogasaca te djelatnici vodoprivrednih poduzeća i sami mještani naselja uspjeli su se obraniti. Voda se inače procjeđivala na 40-ak mjesta.

- Vikend naselje Karašica je najkritičnija lokacija. Sinoć oko 19,30 na dva mjesta procjedne vode su bile prilično obilne i prijetilo je popuštanje nasipa pa je sve podignuto na punu pripravnost kao da će svakog trenutka doći do evakuacije. Stanje je sada stabilno, ali nije dostignut najviši prognozirani vodostaj, koji se očekuje za nedjelju poslijepodne, a dodatni problem je što je velik pritisak sa svih strana naselja, koje je okruženo nasipom, pa je ovdje i dalje na snazi maksimalna pripravnost iako je situacija trenutno pod kontrolom - rekao je osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić.

- Još jedna neprospavana noć je iza nas, no uspjeli smo zadržati vodu. Opasnost je još uvijek prisutna, vodostaj je i dalje visok i raste, svi nasipi su raskvašeni pa je potrebna velika pažnja svih nas da ih dodatno utvrdimo - kazao je general HV-a Ivan Jurić.

U obrani su sudjelovali i sami mještani Karašice, njih oko 60-ak, od kojih većina stalno tamo živi, ali i vikendaši. Svi su oni inače već trebali napustiti naselje, jer je proglašena evakuacija, no nisu htjeli napustiti svoje kuće. Službe za evakuaciju, koje su bile spremne, srećom nisu morale reagirati. U naselje se kontinuirano dovoze vreće s pijeskom kamionima HV-a te teglenicom s riječne strane, koje se potom razvoze po naselju što čamcima, što bagerima. Župan Šišljagić osvrnuo se i na pitanja o tome zašto se tako brani vikend naselje, koje se nalazi u poplavnom području.

- Zato što je ovdje 200 objekata i činimo sve da maksimalno smanjimo materijalnu štetu, koja će inače biti velika, kako na objektima tako i na poljoprivrednim površinama te ćemo za pojedina područja proglasiti stanje elementarne nepogode - rekao je Šišljagić.

Inače, neki mještani Karašice osigurali su svoje domove od poplava. Jedna gospođa ispričala je kako joj je godišnja premija 1000 kuna, a osigurana svota 120 tisuća eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 01:35