SOCIJALNA PRAVDA

Josipović o vojsci nezaposlenih Hrvata: 'Ne daj čovjeku ribu, nego mu daj udicu da sam lovi ribu'

Zadar,290912. Hotel Kolovare u Zadru. Predsjednik Republike Ivo Josipovic obratio se sudionicima godisnje konferencije pod nazivom Odrzimo Hrvatsku - politika odrzivog razvoja i Republika Hrvatska. Tema je Koncept odrzivog razvoja - nositelj promjena u drustvu i na politickoj sceni. Foto: Jure Miskovic / CROPIX
 Jure Mišković / CROPIX

ZADAR - Predsjednik Republike Ivo Josipović danas je, sudjelujući u radu Akademije za politički razvoj, održanoj u zadarskom hotelu "Kolovare", govorio na temu "Koncept održivog razvoja - nositelj promjena u društvu i na političkoj sceni".

Akademija za politički razvoj je program političkog obrazovanja za mlade lidere iz hrvatskih medija, politike, privatnoga sektora, javne uprave i civilnoga društva i provodi se u partnerstvu s Vijećem Europe. Cilj je promicanje demokracije, a glavna tema Akademije je održivi razvoj.

U svom je izlaganju predsjednik Josipović zaključio da koliko god želimo i moramo imati osjećaja za socijalnu pravdu, poduzetništvo je jedino što nam može pomoći u ostvarenju pozitivnog rasta i održivog razvoja.

"Popularnu temu održivoga razvoja možemo racionalizirati kao borbu dva važna katalizatora u društvu: težnje za zadovoljavanjem potreba, osobnih i kolektivnih i, s druge strane, solidarnosti," rekao je predsjednik Josipović, dodajući da te dvije tendencije nisu uvijek u pozitivnoj korelaciji.

"Pitanje održivosti ozbiljno se počelo razmatrati na globalnoj razini od 1972. godine na Konferenciji UN-a o ljudskom okolišu, gdje je prepoznato da je okoliš nešto što determininira ljudsko društvo i njegovu budućnost," rekao je Josipović.

Gospodarska konkurentnost, stvaranje zaposlenosti i socijalnog razvoja, zaštita okoliša i prevencija rizika tri su najvažnija cilja svih svjetskih i europskih strategija održivoga razvoja, istaknuo je predsjednik Josipović dodajući da, ako gledamo te ciljeve s aspekta ona dva važna katalizatora, onda se često solidarnost vidi kao vrlinu koja vrijedi u Europi, ali ne i u ostatku svijeta.

"Ako usporedimo sa zadanim ciljevima, da 75 posto populacije od 20 do 64 godine bude zaposleno, da se tri posto proizvoda ulaže u istraživanje i razvoj te da 40 posto populacije završi tercijarno obrazovanje, onda moramo konstatirati da je Europa vrlo daleko od ispunjenja tih ciljeva," rekao je Josipović.

Kada gledamo hrvatske ciljeve, nastavio je Josipović, onda možemo reći da i mi imamo vrlo ambiciozne ciljeve koji su vrlo daleko od ostvarenja. "U Strategiji iz 2009. postavili smo za zadaću potaći rast stanovništva, zaštititi okoliš i prirodna dobra, ostvariti socijalnu i teritorijalnu koheziju i pravdu, energetsku neovisnost, jačati javno zdravstvo, prometno povezati Hrvatsku i zaštitu mora, priobalja i otoka. Kada vidimo sve te ciljeve i sve ono što radimo, moramo konstatirati da je ostvarenje vrlo daleko," poručio je predsjednik Josipović.

Vezano za socijalnu komponentu održivoga razvoja predsjednik Josipović govorio je o vojsci nezaposlenih. "Danas klasična socijalna pomoć ne može, ali ni ne smije rješavati probleme ljudi. Mislim da smo došli u fazu kada je jedini odgovor pametni razvoj i ono što se u onim anegdotama govori: ne daj čovjeku ribu, nego mu daj udicu da sam lovi ribu," rekao je Josipović.

Koliko god želimo i moramo imati osjećaja za socijalnu pravdu, poduzetništvo je jedino što nam može pomoći u ostvarenju pozitivnog rasta i održivog razvoja, rekao je Josipović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 23:33