AFERA HAVELKA

JOVANOVIĆ GA PRIJAVIO DORH-u Dekan sebi isplaćivao plaće veće od 50.000 kuna!

Mladen Havelka nije imao plaću manju od 26 tisuća kuna, vozio je službeni Volvo S80 V8, a u kafiću veleučilišta potrošio je čak 95.000 kuna
 Jurica Galoić

Ministar znanosti Željko Jovanović prijavio je Državnom odvjetništvu Mladena Havelku, bivšeg dekana Zdravstvenog veleučilišta u Zagrebu, zbog sumnji na zloporabu položaja i ovlasti.

Na čelu od 1996.

- Od trenutka kad sam postao ministar, bio sam obasut brojnim predstavkama. Stoga smo i zatražili upravni nadzor koji je pokazao brojne nepravilnosti u radu bivše uprave na čelu s Havelkom. Naknadno smo prikupili i dodatne materijale koji ukazuju na nemoralno i rastrošno ponašanje uprave na čelu s Havelkom.

Uputili smo sve DORH-u i zatražili da ispita sve sumnje - rekao nam je ministar Jovanović.

Prof. Mladen Havelka (66) jedan je od “najdugovječnijih” hrvatskih dekana jer je na čelu Zdravstvenog veleučilišta (bivša Visoka zdravstvena škola) bio od 1996. godine do 1. listopada ove godine, kad mu je istekao i posljednji mandat.

Zdravstveno veleučilište najveća je hrvatska javna visokoškolska ustanova za obrazovanje zdravstvenog, neliječničkog kadra gdje se školuje oko 4100 studenata. Iz državnog proračuna Veleučilište je 2012. dobilo oko 14 milijuna kuna, od čega je oko 10,5 milijuna kuna otišlo na plaće.

Školarine se kreću u rasponu od 4000 do 20.000 kuna godišnje, a na tome je Veleučilištu mnogo studenata iz provincije čije obitelji skromnog materijalnog statusa dižu kredite kako bi školovale svoju djecu.

Subvencije za kredit

Nalaz upravnog nadzora kao i ostali dokumenti kojima raspolažemo ukazuju kako se bivša uprava Zdravstvenog veleučilišta ponašala rastrošno i u neskladu s teškom situacijom koji vlada u sektoru znanosti i obrazovanja. Tako izlist plaća Mladena Havelke od 2011. do 2013. pokazuje kako su se one, ovisno o mjesecu, kretale u rasponu od 26.000 do 52.762 kune neto, koliko mu je isplaćeno u kolovozu ove godine! I to nije sve: iz sredstava koje Veleučilište ostvaruje na tržištu isplaćivane su jednokratne naknade. Primjerice, u veljači 2010. Upravno vijeće donijelo je odluku da se Havelki i njegovim četirima suradnicima isplati po 20.000 kuna jednokratne naknade.

Vozni park više je odgovarao vodstvu uspješne multinacionalne kompanije nego javne ustanove. Od 2008. do 2013. Havelka je vozio automobil Volvo S80 V8, a dva Volvo S60 vozili su njegovi suradnici.

Tijekom pet godina lizinga, na ta tri vozila potrošili su oko 840.000 kuna.

Kartice suradnicima

Uzmemo li u obzir da je školarina za specijalistički studij 20.000 kuna, tim se novcem moglo stipendirati 22 studenta. K tome, Havelki i nekim od suradnika Veleučilište je subvencioniralo i kamate za kredit.

Nije se štedjelo ni na troškovima reprezentacije, pa je tako ukupni trošak u kafiću Bagatela unutar Veleučilišta 2011. dosegao 95.412 kuna. Troškovima plaćanim karticom koju su osim Havelke posjedovali i neki njegovi suradnici, plaćani su ručkovi i večere u elitnim restoranima, uključujući Plavi podrum u Voloskom. No, čini se da je Mladen Havelka posebno volio luksuzni hotel Miramar u Opatiji, poznat po wellness programu.

Tako je njegov račun za boravak u tome hotelu 13. studenoga 2011. iznosio 3551,82, a 22. svibnja 2012. godine 7799,88 kuna.

Ipak, nabizarniji trošak jest kupnja luksuznog izdanja Biblije vrijedne 16.000 kuna!

Zaslužio sabbatical

Iako je 1. listopada 2013. okončan njegov mandat, a navršio je i 66 godina, Havelka ne odlazi u mirovinu. Naime, 18. ožujka 2012. sa Zdravstvenim veleučilištem sklopio je aneks ugovora o radu prema kojemu, kao profesor visoke škole u trajnom zvanju, zasniva radni odnos do isteka akademske godine u kojoj navršava 70 godina. No, ni ove akademske godine neće predavati jer od 1. listopada 2013. do 30. rujna 2014. godine koristi plaćenu studijsku godinu, tj. sabbatical.

- Nikad u životu nisam koristio sabbatical pa mislim da sam ga, nakon 36 godina rada na Veeleučilištu, zaslužio - rekao nam je Mladen Havelka. On, međutim, nije želio komentirati nalaz upravnog nadzora.

- Riječ je o privremenom nadzoru i mogu ga komentirati tek kada bude konačan. Imajte na umu da je kod nas dva puta bila državna revizija i oba puta nalaz je bio pozitivan, čime se može pohvaliti svega 18 posto institucija u visokom obrazovanju - rekao je te istaknuo da je u posljednje tri godine Zdravstveno veleučilište pod velikim pritiskom.

- Mi smo na udaru raznih anonimnih pisama, zbog čega su obavljane i razne predistražne radnje, ali policija ništa nije našla - zaključio je Havelka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 08:29