PROTIV OŠTRIH PORUKA UPUĆENIH VLADAJUĆIMA

'NEKA GOVORE, ALI ZAŠTO SU ŠUTJELI 20 GODINA?' Ministar branitelja Fred Matić prozvao umirovljene generale

Zagreb, 131212.Sabor.Nastavak sjednice Sabora o izmjenama Zakona o pravima hrvatskih branitelja kojima se dopusta izmjenama zakona objava Registra branitelja.Na fotografiji: Predrag Matic.Foto: Davor Pongracic / CROPIX
 Davor Pongračić / CROPIX

Nitko ne brani umirovljenim generalima da iznose svoje stavove, ali zakasnili su 20 godina. Zašto su šutjeli kad je provedena pljačkaška privatizacija, kada su prodavane hrvatske banke ili kada se novac građana krao preko Fimi-Medije - komentirao je ministar branitelja Predrag Matić ponovno aktiviranje Hrvatskog generalskog zbora.

Nakon nekoliko godina šutnje ponovno se na jednom mjestu okupilo 48 od 93 umirovljenih generala, i to kako bi poslali prilično oštre poruke Vladi. Tako su najavili da će “stijenu po stijenu” rušiti Zakon o strateškim investicijama kako bi spriječili prodaju šuma i voda.

Predsjedniku države i vrhovnom zapovjedniku Ivi Josipoviću također se nije svidio njihov istup jer, kaže, upravo pod firmom jedne vojne, generalske udruge ulaze u dnevnu politiku.

Godinama nezadovoljni

- To je loša konotacija militarizacije politike - rekao je Josipović.

Godinama već, tvrde umirovljeni generali kojima se nisu pridružili Ante Gotovina, Petar Stipetić, Antun Tus i Rahim Ademi, vlast ne vodi stabilnu politiku, nema strategiju izlaska iz krize i ne čini ništa kako bi zaustavila odlazak mladih iz Hrvatske” .

Izazvali nelagodu

- Indikativno je da se javljaju sada, sto dana prije ulaska Hrvatske u EU i tri mjeseca prije lokalnih izbora. I zato mislim da politiziraju - ustvrdio je. Zabrinjava ga njihovo pozivanje na vojni ustroj, odnosno najave da će se organizirati kao u vojsci. - Takve metode vidjeli smo u nekim južnoameričkim i afričkim državama - upozorio je Matić.

Priznao je da je među 48 generala bilo mnogo časnih imena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 19:57