NEĆE DATI OSTAVKU

'NIJE BIO U SUKOBU INTERESA, ALI JE TREBAO POZNAVATI ZAKON' Ministar Jakovina kažnjen s 10.000 kuna

Poverenstvo je ustvrdilo kako nije pogodovao svojoj tvrtci niti je ona sklapala poslove s općinom odnosno Ministarstvom
 Goran Mehkek / CROPIX

NOVO 16:40 Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina izjavio je danas kako prihvaća odluku Povjerenstva o sukobu interesa, na nju se neće se žaliti i tu će odluku ispuniti.

"Prihvaćam odluku Povjerenstva, nikad nisam negirao da sam propustio uskladiti rad svoje tvrtke zakonski sa onim što je trebalo učiniti i zbog toga ću konzekvence koje mi je Povjerenstvo odredilo ispuniti i neću se žaliti na odluku Povjerenstva", izjavio je Jakovina na konferenciji za novinare.

"Naglasit ću još jednom da stvarnog sukoba interesa u slučaju Tihomira Jakovine nije bilo i nakon što platim kaznu za mene je ovaj slučaj završen", istaknuo je.

Jakovina je ponovio kako sukoba interesa nija bilo. "Napravio sam propust, za to sam se ispričao i Povjerenstvu i hrvatskoj javnosti i drago mi je da je Povjerenstvo utvrdilo da sukoba interesa nije bilo", rekao je.

Na upit novinara kako je više puta rekao da će dati ostavku ukoliko Povjerenstvo kaže da je bilo sukoba interesa, a sada je Povjerenstvo zaključilo da je kriv, prekršio je zakon mada nije bilo sukoba interesa, Jakovina je kazao kako nikada nije decidirano rekao da će dati ostavku.

"Nikada nisam decidirano rekao da ću dati ostavku već sam ponavljao da nisam bio u sukobu interesa, nisam radio s državom i državnim tvrtkama i na taj način priskrbio sebi i svom poduzeću bilo kakvu dobit ili korist", odgovorio je ministar.

"Prekršio sam zakon jer nisam na vrijeme uskladio svoj status odnosno prebacio vlasnički udjel na odvjetničku tvrtku i to je moja greška, nju sam odmah priznao i za nju se ispričao i ova odluka Povjerenstva je pokazala da sukoba interesa nije bilo", ponovio je Jakovina.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------

ZAGREB - Ministar poljoprovrede Tihomir Jakovina kažnjen je sa 10.000 kuna jer je prema današnjoj odluci Povjerenstva za sprečavanje sukoba interesa prekrešio odredbe Zakona o sukobu interesa. Jakovina, podsjetimo, od kada je 2005. postao načelnik općine pa sve dok je bio ministar nije upravljačka prava u svojoj sadašnjoj tvrtci TJ Prom prenio na drugu osobu.

- Iako nema stvarnog sukoba interesa, došlo je do ozbiljnog kršenja odredbi Zakona o sprečavanju sukoba interesa, objasnila je članica povjerenstva Branka Lukačević Gregić. U Jakovininom slučaju je, dakle, Poverenstvo ustvrdilo kako nije pogodovao svojoj tvrtci niti je ona sklapala poslove s općinom odnosno Ministarstvom poljoprivrede, no kažnjen je jer je istovremeno obnašao dužnost ministra i vlasnika privatne tvrtke te jer je propustio prenijeti upravljačka prava u toj tvrtci.

Branka Lukačević Gregić, koja je bila izvjestitelj za ovaj slučaj, objasnila je kako traži najveću sankciju od 10.000 kuna jer smatra da bi u Vladi trebali sjediti ljudi koji poznaju zakone. Jakovina se, naime, u svom očitovanju Povjerenstvu u kojem je tražio da se postupak obustavi i da ga se ne gazni između ostalog tvrdio kako uredno od 2005. u svojim imovinskim karticama navodi da je 100 postotni vlasnik tvrtke, ali da ga nitko pa ni Povjerenstvo nije upozorilo da krši zakon i da je upravljačka prava dužan prenijeti.

Osim toga pravdao se i kako je s prenosom prava zakasnio zbog nedostatka vremena radi stresnog početka ministarskog mandata koje se nastavilo i u 2012. godini. Ali nikada, poručio je Jakovina u svom očitovanju, nije bio u sukobu interesa jer njegova tvrtka nikada nije imala poslovne odnose s općinom, državom ili državnim tvrtkama.

Jakovina je inače tvrtku prodao, a povjerenstvu je objasnio kako je to učinio zbog pristiska medija i sumnje javnosti u njegov integritet i poštenje.

- Premda je dužnosnik u nekiliko navrata izrazio žaljenje i prenio upravljačka prava i prije nego je povjerenstvo počelo postupati, pa bi sve to moglo utjecati i na blažu sankciju. No, ipak smo se odlučili na ovu težu jer smo dodatnim pregledom dokumentacije utvrdili i kako je jakovina još početkom 2012. dostavio pismo namjere da će prenijeti uprtavljačka prava, ali je to učinio 11 mjeseci kasnije - rekla je Dalia Orešković, predsjednica Povjerenstva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 04:44