BRANE ORGANIZATORA

Osuda pravobranitelja: Nadamo se da policija ovoga puta neće od žrtve napraviti krivca

Pučki pravobranitelj i pravobraniteljica za ravnopravnost spolova stali su u obranu organizatora splitskog pridea
 Ante Čizmić/CROPIX

Incidente tijekom splitskog pridea osudio je i pučki pravobranitelj Jurica Malčić te pozvao policiju neka što prije obavijesti javnost o mjerama koje je poduzela i koje će poduzeti kontra onih koji su promovirali mržnju i bili nasilni .

- Dosada se nije u dovoljnoj mjeri reagiralo na homofobne izjave i nasilne incidente, što istomišljenicima šalje poruku da njihovo ponašanje neće biti kažnjeno - piše u priopćenju.

Malčić je pritom mislio na izjave koje su bile izgovorene od strane javnih osoba, kao što je predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza Vlatko Marković ili izvršni predsjednik Dinama Zdravko Mamić.

- Nasilnici izgleda nisu svjesni da se govor mržnje, po kaznenom zakonu, kažnjava s tri mjeseca do tri godine zatvora. Ako se govor mržnje ne kazni, posljedica je da se takav govor iznosi javno i bez straha od progona te da je popraćen nasiljem. Treba se stoga zapitati do koje je mjere nasilje u subotu u Splitu, ne samo povicima već i bacanjem kamenja, ali i topovskim udarom i suzavcem, posljedica dosadašnjeg nedovoljna kažnjavanja govora mržnje i nasilja u javnosti - tvrdi pravobranitelj.

Malčić tvrdi i da nadležni nisu reagirali na valjan način prije pridea, ali i prilikom sličnih događaja u prošlosti, što ga iznimno zabrinjava, baš kao i pravobraniteljicu za ravnopravnost spolova Gordanu Lukač-Koritnik.

- Očekujem jasno i argumentirano stajalište policije o događajima u Splitu u nadi da se neće koristiti retorikom prebacivanja krivnje na žrtve - rekla je Lukač-Koritnik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 20:06