ĆIŠĆENJE DVORIŠTA

OTKRIVAMO MANIPULACIJE U RAZMINIRANJU Gdje je nestalo 10.000 eura donacije A. Jolie?

Hollywoodska zvijezda donirala je novac za razminiranje Novoselija kraj Ličkog Osika, ali nitko ne zna koliko je uplatila i zašto

Kada smo čuli da će razmiranje našeg sela financirati poznata zvijezda Angelina Jolie, poveselili smo da će nam netko napokon očistiti dvorišta, njive i polja od mina. Ali, ne, iako su pokupili silan novac, mi smo i dalje u okruženju mina - priča nam Marijana Tomić, mještanka Novoselija, sela od 12 kuća i trideset duša nedaleko Ličkog Osika, za koje se nikada ne bi znalo u javnosti da nije izreklamirano kao selo koje će razminirati hollywoodska zvijezda.

Popularna glumica zainteresirala se za problem mina u kolovozu 2011. godine, kada je ja na Brijune došla pogledati predstavu svojeg kolege Rade Šerbedžije Kralj Lear.

Angelina Jolie uoči odlaska razgovarala s Josipovićem: Želi se aktivno uključiti u razminiranje Hrvatske!

Pohvalio i Josipović

Oduševljeni predsjednik Ivo Josipović istaknuo je njezinu senzibilnost za problem mina. Nekoliko mjeseci kasnije, kada je u Zagrebu promovirala svoj film "U zemlji krvi i meda", suradnja je potvrđena i već se znala lokacija - Novoselije u Lici. Đurđa Adlešić, upraviteljica zaklade Hrvatska bez mina, potvrdila je angažman poznate humanitarke, te rekla medijima da njezina donacija neće biti simbolična. Navodno je donirala vlastitih 10.000 eura.

Pronašli 16 mina

Vijest koja je obišla regiju o velikoj humanitarnoj gesti zvijezde, danas, kada su reflektori ugašeni, na granici je debakla. Poslovi razminiranja završili su prije nekoliko dana, a razminiran je zapravo krš koji nikada nitko nije koristio, kažu nam mještani, a mine su im i dalje ostale u vrtovima i voćnjacima. Željko Valentić iz zagrebačkog poduzeća Diz-Eko, koje je vršilo radove razminiranja kaže da su na 30.000 kvadrata razminiranog područja pronašli 16 komada protupješačkih mina.

Život među minama

- Nikome od nas to nije jasno. Zašto je toliko truda i novca utrošeno u nešto što nikome nije bitno. Mogli su za to vrijeme i taj novac razminirati sve njive koje su nam zatrovane minama - čudi se Mile Turić, čovjek koji sa svoja dva psa živi doslovno okružen minama.

Mještane ne možemo uvjeriti da Angelina Jolie nije uplatila silan novac za razminiranje njihovog sela. Nakon našeg propitkivanja zaključili smo, zapravo, da nitko ne zna koliko je uplatila, a ne zna se pouzdano je li uplatila bilo što.

HCR ne zna što je A. Jolie uplatila

Osnovna škola Milan Brozović iz Kastva „posvojila“ je jedno minsko polje pored Ličkog Osika i financirala uklanjanje mina koje je sproveo Hrvatski centar za razminiravanje.

Kako nam je rekla ravnateljica škole Sandra Krpan akcija je trajala pune tri godine i u njoj je sudjelovalo svih 647 učenika, kao i njihovi roditelji. Učenici su projektima kao što su prodaja vlastitih likovnih radova i donatorske večeri uspjeli prikupiti 90 tisuća kuna, a međunarodni je centar za razminiravanje ITF taj iznos „udvostručio“ te je prije par dana „posvojeni“ teren u potpunosti razminiran.

- Roditelji mnogih od naših učenika bili su branitelji na ličkom bojištu. Pošto na ovom našem području nemamo problem s minama, željeli smo kod učenika stvoriti svijest da taj problem u nekim drugim područjima u Hrvatskoj postoji i da postoji način da im pomognemo - rekla je Sandra Krpan, dodajući da je sljedeći korak financiranje gradnje dječjeg igrališta na području koje je razminirano, za što treba prikupiti 20-ak tisuća kuna.

Jedan od projekata u kojem je sudjelovala škola financirala je slavna glumica Angelina Jolie, ali kako nam je pojasnila ravnateljica Krpan, ta sredstva nisu bila namijenjena direktno za razminiravanje. Naime, sredstva zaklade Jolie-Pitt dobivena su za tiskanje prublikacije vezane za nenasilno rješavanje sukoba kojeg škola provodi u suradnji s Forumom za slobodu odgoja. Zaklada Jolie-Pitt poslala im je pismo podrške te uplatila 10 tisuća dolara. (Luka Benčić)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 18:46