IZVANREDNO STANJE U SLAVONIJI

POLICIJA U RATU SA SVATOVIMA Pijani se voze na krovovima i jure kroz crveno

U dva vikenda 18 prolazaka kroz crveno, dvije vožnje s vanjske strane auta, pijan vođa kolone s upaljenim rotacijskim svjetlom...

Ovako to izgleda u Slavoniji: ponekad i do 700 uzvanika u koloni s više od stotinjak automobila juri trubeći od mladoženje do mladenke, pa u središte grada do matičnog ureda ili crkve i na kraju do sale za vjenčanja.

Građani se žalili

Na početku povorke ponekad su tamburaši, zaprežna kola s konjima, barjaktar ili privatni automobil s postavljenom rotacijom koji na svoju ruku regulira promet i zaustavlja sva ostala vozila. Tog zovu Čajo! Povorka je glasna, vesela, prava slavonska. Naravno da se pije.

Međutim...

- Zbog učestalih teških prometnih prekršaja i ugrožavanja drugih sudionika na cestama, ali i brojnih prijava građana koji su nam se žalili, odlučili smo djelovati i pojačano nadzirati povorke te kažnjavati prekršitelje - kaže Marijana Marija Barbarić iz vukovarsko-srijemske policije. Tako je u svibnju počela akcija pojačanog nadzora svatovskih kolona na istoku Slavonije koja je odmah podijelila javnost. Građani su se anonimno žalili medijima da je riječ o neukusnom punjenju državnog proračuna u kojem policija svatove koristi kao bankomat.

Kume, izgori ti kesa, svatovima diljem županije najčešće su, čulo se u prigovorima, govorili baš prometni policajci. U vukovarskoj policiji potvrđuju da su u proteklih mjesec dana tijekom dva vikenda posebno pojačano nadzirali svatovske kolone, mjerili brzinu i testirali na alkohol. Naredbu je izdao načelnik Blaž Topalović. Iako navodno policajcima nije najbolje sjela, svi su se složili u jednom.

30 teških prekršaja

- Po ovakvim svadbama i običajima doista se razlikujemo od ostalih krajeva Hrvatske - kažu. Rezultati akcije? U samo dva vikenda nadzora zabilježeno je ukupno 30 teških prometnih prekršaja. Evidentirano je 18 prolazaka kroz crveno svjetlo na semaforu, od toga 17 osobnim automobilima, a jedanput čak i zaprežnim kolima. Dva su vozača prekoračila brzinu dok su sustizala kolonu, uhvatili su veseljake kako se voze s vanjske strane prozora na automobilu, jednog pijanog vozača u koloni te jednog koji je pijan upravaljao cijelom povorkom i pritom na privatnom automobilu imao nedozvoljena rotacijska svjetla. O trubljenju da ne govorimo.

- Prije svega željeli smo izbjeći da nenadležne osobe, kod nas u Slavoniji poznate kao ‘čajo’, reguliraju promet na vlastitu ruku te da se izbjegne teško kršenje prometnih propisa poput vožnje pod jakim utjecajem alkohola, vožnje kroz crveno, oduzimanje prednosti te prevoženje osoba na vanjskim dijelovima vozila (poput krova ili haube, op. a.) - kaže Barbarić. Vukovarska policija naglašava da nema govora o akciji izvedenoj na prepad.

Policajci i župni uredi

Naime, policajce se optuživalo da špijuniraju po župnim uredima i sastavljaju rasporede svadbi te da namjerno odugovlače s ispisom kazni kako bi pokvarili vjenčanja.

- Još u siječnju pozvali smo na suradnju Ured državne uprave i Đakovačko-osječku nadbiskupiju s ukupno šest dekanata. Apelirali smo da se budući mladenci jave u najbližu policijsku postaju da se dogovore o organizaciji kretanja svadbenih kolona te smo bili spremni pružiti pomoć pri upravljanju prometom na kritičnim lokacijama - objašnjava Barbarić.

Dodaje da slavonske svadbe podrazumijevaju i do 700 gostiju i puno veći broj vozila nego što je uobičajeno u drugim gradovima. K tome, dodaju u policiji, običaji nalažu da se uzvanici prvo okupljaju u domu mladoženje, pa u koloni idu do doma mladenke, potom do crkve i na kraju do sale. - Imamo 20 sala na području županije koje primaju velik broj gostiju, a neke su u središtima gradova i gradića, što je dodatna opasnost - kažu u policiji. Kako pet mjeseci upozoravanja nije bilo dovoljno, policija je u svibnju krenula u akciju. I naljutila svatove.

- Podrugljivi naziv ‘Policijski bankomat’ doista nije primjeren. Mi bismo ovu akciju željeli nazvati ‘Spasimo život’ i velik broj građana je podržava. Zadatak policije je da se pobrine za sigurnost na cestama i optimalnu protočnost u prometu. Građanima želimo biti partneri, a ne suprostavljena strana - zaključuju u vukovarskom Odjelu za promet.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 00:10