NOVI SKANDAL

Udruzi SDP-a HŽ darovao posao od 10 mil. kuna

Udruga Kopa Beach bavi se rekreacijom, a njeni vodeći ljudi viđeni su esdepeovci
 Bruno Konjević/CROPIX

Sisačku političku scenu trese novi skandal. Vezan je uz gradnju pruge Sisak - Petrinja - Karlovac, što je bilo jedno od glavnih predizbornih obećanja SDP-a pred lokalne izbore.

Kopa Beach na pruzi

Da se misli ozbiljno u predizborno vrijeme trebala je pokazati akcija uklanjanja stare pruge, pa su uklonjene tračnice, pragovi, tucanik na relaciji Sisak - Petrinja. Posao uklanjanja pruge obavila je braniteljska zadruga Četiri rijeke iz Karlovca. Od gradnje dionice pruge od Petrinje do Karlovca u međuvremenu se odustalo, ali se nije odustalo od uklanjanja pružne građe i na toj dionici.

Tada nastaje novi slučaj. Naime, taj je posao početkom studenoga prošle godine dobila Sportsko-rekreacijska udruga Kopa Beach iz Siska, koju su osnovali članovi SDP-a, a predsjednik joj je viđeni član stranke Robert Novosel.

Ugovor bez natječaja

Udruga je osnovana 31. listopada 2013. godine. U registru udruga Ministarstva uprave, kod udruge Kopa Beach pod rubrikom djelatnosti navedeno je, među ostalim, “promicanje i razvoj opće tjelesne kulture sportsko-rekreacijskim događanjima”.

Tjedan dana kasnije, bez natječaja, ova je udruga dobila posao vrijedan više od deset milijuna kuna. Prema sklopljenom ugovoru, uklanjat će prugu i prodavati ono što uklone. HŽ Infrastruktura od toga posla neće dobiti ništa, a veliki novac podijelit će članovi udruge, sve odreda sisački SDP-ovci. No, unajmili su sedam podizvođača koji za njih demontiraju prugu.

O kojim je razmjerima posla riječ, govori Mladen Novak, saborski zastupnik Hrvatskih laburista, nekadašnji radnik HŽ-a, koji je u Saboru otvorio ovu temu.

SDP bez komentara

- Čista zarada je oko deset milijuna kuna, a vjerojatno i više. To je udruga čiji je kompletan sastav iz SDP-a. Je li to slučajnost ili neka buduća Fimi-Media - upitao je Novak u Saboru. Pruga je duga 91 kilometar, a metar tračnica težak je 40 kilograma, cijena starog željeza je 1,35 kn po kilogramu.

Iz SDP-a Siska nismo dobili očitovanje stranka o ovom slučaju.

Zbog istrage ne možemo dati podatke koje tražite

U odgovoru na naša pitanje u HŽ-u ističu da su i ranije udruge dobivale poslove čišćenja pruga, te da na pruzi nema potencijalno velike zarade. No, potom ističu kako se naš upit ‘neposredno se tiče postupka koji vode nadležna tijela u predistražnim i istražnim radnjama, te postoji osnova sumnje da bi njihovo objavljivanje za vrijeme trajanja tih postupaka onemogućilo učinkovito vođenje sudskog odnosno pravno uređenog postupka’.

U HŽ-u se pozivaju na na to da je Općinsko državno odvjetništvo u Sisku zaprimilo prijavu dopredsjednika Sportsko-rekreacijske udruge Kopa Beach ‘ zbog otuđenja oko 5 tona pružnih elemenata s dionice pruge Petrinja-Karlovac u Donjoj Čemernici’.

Postupanje tijekom izvida prema Zakonu o kaznenom postupku tajno je, tvrde u HŽ-u. Konstatiraju kako su time ‘ispunjene pretpostavke za ograničenje davanja informacija’ .

Riječ je o podacima vezanim uz posao čišćenja pruge koji je dobila Udruga Kopa Beach. ( M. Pi.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 20:16