PREOKRET

USTAVNI SUD OPALIO PLJUSKU SUDU U OSIJEKU Ukinuta presuda u korist žene koja je ljubovala sa sucem

Ugledni kirurg Štimac dokazao da mu je povrijeđeno pravo na pravično suđenje za skrbništvo nad djetetom
 Tomislav Krišto / CROPIX

Županijski sud u Osijeku je zbog slučaja povezanog sa sucem toga suda Antom Kvesićem ovih dana dobio zvučnu pljusku. Ustavni je sud prije tri dana objavio odluku prema kojoj je Dinku Štimcu, uglednom osječkom neurokirurgu koji se nakon razvoda braka bori za skrbništvo nad djetetom, osječki Županijski sud povrijedio ustavno pravo na pravično suđenje.

Osječki je Županijski sud, stoji u odluci Ustavnog suda, odbio otkloniti okolnosti koje dovode u sumnju nepristranost i neovisnost toga suda i podrivaju povjerenje građana u pravosudni sustav. Ova odluka Ustavnog suda povezana je sa sucem osječkog Županijskog suda Antom Kvesićem, široj javnosti poznatim zbog dramatične, s pravnog i medicinskog stajališta krajnje sumnjive, prisilne hospitalizacije njegove sada već bivše supruge Zdenke Kvesić u ljeto 2013.

Zdenka Kvesić je, podsjetimo, svog tadašnjeg supruga javno optužila da je iskoristio svoje veze sa sucima i psihijatrima kako bi je zatvorio na psihijatriju i proglasio opasnom za okolinu.

Žalba na presudu

Dr. Dinko Štimac je nakon razvoda od supruge, od koje se razveo jer je otkrio da je u ljubavnoj vezi upravo sa sucem Antom Kvesićem, pokrenuo sudski postupak za dodjelu skrbi nad petogodišnjim djetetom. Mediji su, podsjetimo, prije dvije godine objavili sadržaj SMS poruka koje je sudac Kvesić sa službenog mobitela tijekom radnog vremena slao svojoj ljubavnici, Štimčevoj bivšoj supruzi.

U jednoj od tih poruka Štimčeva bivša supruga od suca Kvesića traži da joj svojim vezama u osječkom pravosuđu pomogne da u parnici dobije skrbništvo nad djetetom. Osječki Općinski sud je 4. prosinca 2013. donio presudu kojom se skrbništvo nad djetetom dodjeljuje Štimčevoj bivšoj supruzi, dok je on dobio pravo povremenog viđanja djeteta. Dr. Štimac je bio revoltiran već u prvostupanjskom postupku kad je općinska sutkinja odbila uvrstiti u dokaze izjave četiriju dadilja koje su se u različitim razdobljima brinule o djetetu, a koje su svjedočile da je dijete emocionalno vezano uz oca te da se otac više skrbio o njemu od majke.

Dr. Štimac je u siječnju 2014. Županijskom sudu u Osijeku podnio žalbu na prvostupanjsku presudu, a s obzirom na to da je sudac kaznenog odjela toga suda i Ante Kvesić, ljubavnik njegove bivše supruge, žalbi je priložio i zahtjev za delegaciju (prebacivanje) toga predmeta na neki drugi županijski sud u državi.

‘Utjecaj na suce’

U zahtjevu za delegaciju predmeta je napisao da to traži “zbog velike i opravdane bojazni da bi sudac Ante Kvesić svojim autoritetom, statusom, utjecajem, prijateljskim vezama i poznanstvima mogao utjecati na suce Županijskog suda u Osijeku”. Budući da je žalbi na presudu prvog stupnja bio priložen i zahtjev za prebacivanje predmeta na neki drugi sud, sutkinja Županijskog suda u Osijeku, Hedviga Reisz, morala je zastati i pričekati odluku Vrhovnog suda o zahtjevu za delegaciju.

Ona je, međutim, ne čekajući odluku Vrhovnog suda o delegaciji spisa, 27. veljače 2014., svega sedam dana od zaprimanja predmeta, odbila Štimčevu žalbu, čime je prvostupanjska presuda o dodjeli djeteta majci postala pravomoćna.

Dugotrajan postupak

Da ironija bude veća, sutkinja Reisz je tjedan dana poslije na odluku o odbijanju Štimčeve žalbe koju je munjevito donijela rukom dopisala napomenu da se presuda stavlja izvan snage jer je dr. Štimac zatražio delegaciju predmeta na drugi sud.

Vrhovni je sud 28. ožujka 2014. donio odluku da se zbog sumnje u pristranost osječkog Županijskog suda spis o dodjeli skrbi nad djetetom delegira Županijskom sudu u Velikoj Gorici, ali velikogorički je sud konstatirao da on ne može više ništa učiniti jer je presuda Županijskog suda iz Osijeka postala pravomoćna. Dinku Štimcu nakon svega nije preostalo ništa osim podizanja ustavne tužbe zbog povrede prava na pravično suđenje i Ustavni je sud ovih dana objavio odluku. Štimčeva odvjetnica, Vesna Jurički, za Jutarnji list pojašnjava da će nakon oduke Ustavnog suda Županijski sud u Velikoj Gorici odlučivati o Štimčevoj žalbi na prvostupanjsku odluku osječkog Općinskog suda o dodjeli djeteta majci. Iako su parnice u kojima se odlučuje o skrbništvu nad djetetom hitne naravi, ova traje već više od dvije godine i još će potrajati.

Dr. Štimac: Ovo je nada da pravna država radi

Dr. Dinko Štimac kaže da odluka Ustavnog suda daje nadu da postoji pravna država.

- Nigdje nema toliko korupcije kao u osječkom pravosuđu. Tamo, nažalost, vlada mreža u kojoj županijski sudac Ante Kvesić drma cijelim sustavom jer ima svoje prijatelje na Općinskom sudu, u Centru za socijalni rad, među režimskim psihijatrima, u policiji i u Državnom odvjetništvu. Interesne, rodbinske i druge mreže ispreplele su tamošnje pravosuđe, policiju i s njima povezane institucije”, kaže dr. Štimac.

A predsjednik Županijskog suda u Osijeku Anto Rašić je rekao: “Odluka Ustavnog suda ispravna je i ja je podržavam. Sutkinja omaškom nije vidjela da je podnesen zahtjev za delegaciju spisa na drugi sud. Vjerojatno je htjela riješiti predmet u što kraćem roku jer su predmeti poput ovoga hitne naravi”. Tvrdi da sudac Kvesić nema utjecaja na druge suce.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 01:14