EKSPLOZIJA U ZAGREBU!

VIDEO, FOTO Bijelić: 'Ne možemo isključiti mogućnost novih eksplozija! Zasad nemamo osumnjičenih, ali u pripremi i izvedbi bombaških napada možda je sudjelovalo i više osoba'

Snažna eksplozija koja je noćas oko ponoći uznemirila građane zapadnog dijela Zagreba dogodila se na autobusnoj stanici u Aleji Bologne preko puta Gospodske ulice, a u njoj je ozlijeđena jedna osoba
 CROPIX

NOVO 19:10 - Za sada nemamo nijednu osobu osumnjičenu za ovo kazneno djelo, ali velim kriminalističko istraživanje je vrlo intenzivno i ne isključujem da ćemo vrlo brzo imati nekih konkretnih podataka, rekao je danas načelnik kriminalističke policije Vitomir Bijelić u razgovoru za RTL.

Bijelić je istaknuo kako policija ne isključuje mogućnost da je u pripremi i izvedbi kaznenih djela sudjelovalo i više osoba, no i napomenuo kako će policija biti zadovoljna ako dođe i do barem jednog osumnjičenog. Za sada nije poznat status ozlijeđene osobe, za koju su neki mediji danas izvjestili kako se možda radi o počinitelju.

- Ne možemo isključiti da možda neće doći do sličnih događaja tijekom ove noći ili sljedeće. Ovu fazu kriminalističkog istraživanja završit ćemo u naredna 24 sata, a hoćemo li tada imati osumnjičenika ili ne, to ne znamo, ali ja vjerujem da hoćemo, zaključio je.

Opširnije pročitajte OVDJE!

----------------------------------------------------

18:50 - Pirotehničko odijelo koje je danas nosio policajac pri pregledu garaže koriste sve antibombaške jedinice na svijetu.

Široj javnosti postalo je poznato nakon filma “Narednik James”. Amerikanci su mu nadjenuli ime Nezaustaljiva sila, a službeno ime mu je MED ENG EOD 9. Odijelo je teško 40 kilograma i smanjuje učinke eksplozije na korisnika za 80 posto. Pirotehničar ispod njega nosi dodatno odijelo s rashladnim uređajem koji pri obavljanju posla na velikim temperaturama pirotehničaru uvelike pomaže.

Samo kaciga teška je šest kilograma. U njoj je smješten unutarnji ventilator, komunikacijski sustav, zaštitni vizir od polikarbonata i LED svetiljke.

Opširnije pročitajte OVDJE!

-------------------------------------------------------

16:15 - Nemamo osobu koja bi bila u statusu osumnjičenika i nismo razriješili slučaj - izjavila je u 16 sati ispred policije u Heinzelovoj ulici glasnogovornica Ravnateljstva policije Jelena Bikić, demantiravši navode nekih medija da je ozlijeđeni muškarac (53) odgovoran za eksplozije u Podsusedu i Stenjevcu.









Glasnogovornica je dodala da policija intenzivno radi na slučaju, te da su od trenutka prve eksplozije obavili preko 100 obavijesnih razgovora s osobama koje bi mogle dati korisne informacije.

Ono što je glasnogovornica Bikić posebno naglasila je da ozlijeđeni muškarac nema status osumnjičenika, već status svjedoka, te istaknula da u svezi druge eksplozije policija nije privela 14 osoba, već da su one samo pozvane na obavijesni razgovor.

Policija nije htjela reći o kakvoj se eksplozivnoj napravi radi, nije potvrditi je li za dvije eksplozije odgovorna ista osoba. S mjesta eksplozije izuzeti su materijalni tragovi koji su poslali na vještačenje.

Prema zadnjim informacija muškarac ima lakše tjelesne ozljede. Na novinarski upit sumnja li policija na terorizam, glasnogovornica Bikić je odgovorila da niti nakon druge eksplozije policija nije došla do tog zaključka.

---------------------------------------------------------

14:43 Policija zbog eksplozije koja je noćas odjeknula u Stenjevcu na zapadu Zagreba razgovora s 10-ak osoba za koje smatra da možda imaju korisne podatke o tom događaju, uključujući i 53-godišnjaka ozlijeđenog u eksploziji, ali zasad nitko nema status osumnjičenika.

Eksplozija se dogodila nešto iza ponoći na raskrižju Aleje Bologne i Gospodske ulice u blizini željezničke pruge na kojoj je prije dva dana u Susedgradu teretni vlak naletio na eksplozivnu napravu.

Neki mediji objavili su da se 53-godišnjeg muškaraca koji je ozlijeđen u noćašnjoj eksploziji sumnjiči da je podmetnuo obje ekplozije, ali u policiji kažu da je u ovom trenutku o tome prerano govoriti te da još nemaju osumnjičenika.

Za ozlijeđenog muškarca, s kojim policija još uvijek razgovara, načelnik zagrebačke policije Goran Burušić ranije je rekao da se ne može govoriti u kojem se svojstvu našao na mjestu događaja i kako je ozlijeđen.

Iako zasad nije utvrđeno je li riječ o istim eksplozivnim napravama, policija ne isključuje mogućnost da su eksplozije u Stenjevcu Susedgradu, koje su uznemirale brojne građane, povezane, ali isključuje mogućnost da je riječ o terorizmu.

"Materijalni dokazi, ukjučujući ostatke eksplozivne naprave bit će vještačeni nakon čega će se eventualno moći govoriti povezuje li te događaje isti počinitelj ili eksplozivna naprava", rekla je glasnogovornica Ravnateljstva policije Jelena Bikić.

Načelnik zagrebačke policije isključio je mogućnost da su eksplozije posljedica terorističkog čina uz objašnjenje da bi za to trebalo biti ispunjeno puno uvjeta. "U ovom slučaju smatramo da se ne radi o terorizmu", zaključio je Burušić.

To je potvrdio i načelnik Uprave kriminalističke policije Vitomir Bijelić koji je rekao da policija i državno odvjetništvo zasad ocjenjuju da u tim eksplozijama nema elemenata terorizma te da ih zasada smatraju djelima protiv opće sigurnosti.

----------------------------------------------------

14:00 ŽC 112 Zagreb primio je 11. siječnja u 00:06 sati dojavu od građanina o bombi na autobusnoj postaji na raskrižju Gospodske ulice i Aleje Bologne u Zagrebu. Nakon dojave odjeknula je eksplozija, a odmah poslije je građanka dojavila da je jedna osoba ozlijeđena. ŽC 112 je o događaju obavijestio: HMP Zagreb, OKC PU zagrebačke i Ured za hitne situacije Grada Zagreba, stoji u priopćenju objavljenom na službenoj stranici DZSU-a.

-----------------------------------------------------

13:54 Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić danas je kazao da je stalno "na vezi" s načelnikom Policijske uprave zagrebačke Goranom Burušićem oko noćašnje eksplozije na autobusnoj stanici u Aleji Bologne kod Gospodske ulice i naglasio da policija intenzivno radi na tom slučaju te apelirao na građane da budu smireni i da vjeruju institucijama. VIŠE PROČITAJTE OVDJE

------------------------------------------------------

13:51 U tijeku je pretraga stana muškarca koji je ozlijeđen u eksplozijin bombe, neslužbeno doznajemo.

-----------------------------------------------------

12:56 Svjetski mediji i regionalne novinske agencije izvještavaju u petak o višestrukim eksplozijama u Zagrebu ističući kako policija koja istražuje te incidente zasad nema dokaza da se radi o terorističkim napadima.

BBC podsjeća da su najnovije eksplozije odjeknule samo dva dana nakon prve detonacije na pruzi kod željezničke postaje Podsused. Opširnije pročitajte OVDJE

----------------------------------------------

12:46 Nakon dovršetka policijskog očevida u 11.45 sati otvorena je dionica pruge između Zapadnog kolodvora i kolodvora Zaprešić i u tijeku je normalizacija željezničkog prometa.

‘Ispričavamo se svim putnicima zbog kašnjenja uzrokovanih izvanrednom organizacijom prometa uslijed zatvaranja pruge iz sigurnosnih razloga’, stoji u priopćenju HŽ-a.

----------------------------------------------

12:39 Zagrebačka policija utvrdila je da kutija koju su zaposlenici javne garaže na Tuškancu našli nije nikakva sumnjiva naprava, izvijestila je zagrebačka Policijska uprava. Pregledom je utvrđeno da se ne radi ni o kakvoj sumnjivoj napravi i promet je pušten, a situacija normalizirana kaže se u priopćenju PUZ-a. Opširnije pročitajte OVDJE

-----------------------------------------------

12:26 Iz visokog policijskog izvora HRT neslužbeno doznaje kako je na ispitivanje privedeno 14 osoba. Nitko od njih dosad nije osumnjičen, ali se policija nada da će među njima naći osumnjičene.

-----------------------------------------------

12:16 - Jutros je oko 10 sati čistačica Milka Tarić ušla u garažu na Tuškancu koju čisti svaki drugi dan i vidjela u procjepu ograde zaljepljenu čičkom i ljepilom metalnom kutiju koja joj je izgledala kao bomba.

Probala je maknuti dva puta, ali ju nije mogla odlijepiti pa je obavijestila zaštitare na porti koji su pozvali policiju. Policija je odmah došla i već dva sata taj je dio grada zatvoren za promet. Ne terenu su pirotehničari u pancirkama i policijski pas.

- Cijelu je stvar netko napravio vrlo dobro jer taj dio garaže ne pokriva video nadzor, kazala je čistačica.

----------------------------------------------

11:59 Zbog dojave da je u zagrebačkoj javnoj garaži na Tuškancu "sumnjiv predmet" policija je blokirala to područje i obustavila promet oko garaže, doznaje se u zagrebačkoj policiji.

U policiji nisu željeli govoriti o kakvom je predmetu riječ, no na Tuškanac je odmah poslana jedinica koja će obaviti pregled.

Zaposlenik Zagrebparkinga potvrdio je da je na sredini garaže, s vanjske strane, zatečena kutija koja im je bila sumnjiva zbog čega su pozvali policiju. Pirotehničari zagrebačke Policijske uprave na Tuškanac su došli iza 11,30 sati te blokirali to područje od Dubravkina puta do Streljačke i Mesničke ulice. Također prolaznicima je zabranjeno hodati i dijelom Dežmanove ulice ispred kina Tuškanac.

Više podataka o ovom događaju policija će objaviti po završetku očevida.

---------------------------------------------------------

11:43 Kako neslužbeno doznajemo, policajci iz protueksplozivnog odjela upravo su stigli na Tuškanac. Udaljavaju ljude i ograđuju garažu na Tuškancu zbog sumnji da se unutra nalazi eksplozivna naprava.

----------------------------------------------------------

11:21 Policijski očevid je završio pa je medijima dozvoljen pristup mjestu eksplozije.

Naprava je eksplodirala pet metara desno od natkrivenog autobusnog stajališta.

Iako je policija izuzela sve dokaze, a vatrogasci mjesto eksplozije detaljno oprali, samo mjesto detonacije je dobro vidljivo jer je zidić koji odvaja stanicu od pruge oštećen i vidljiva je velika rupa u žičanoj ogradi, koja je u potpunosti savijena.

-------------------------------------------------------------

11:01 Na mjestu eksplozije izjavu je dao Goran Burušić, načelnik PU zagrebačke.

- Prema dosad prikupljenim podacima noćas oko ponoći na raskiržju Gospodske ulice i Aleje Bolonge došlo je do eksplozije zasad nepoznate eksplozivne naprave, prilikom čega je ozlijeđen muškarac (57). On je pretrpio lakše ozljede, službeno još uvijek nije ispitan i zasada službeno još nije osumnjičen za eksploziju, rekao je Burušić.

Na pitanje novinara da li je riječ o terorističkom činu načelnik je odvratio da apsolutno isključuje terorizam kao motiv, dodavši da su dosad sve prikupljene informacije pokazale da nije riječ o terorizmu.

- Na ovom slučaju tri dana i tri noći rade apsolutno sve raspoložive policijske snage. Sinoć su na izlaze iz grada izašli policijski dužnosnici s dugim cijevima tragom informacije da je pored autobusne stanice na kojoj je eksplodirala naprava u smjeru zapada prošao bijeli automobil. Mi tragamo za tim automobilom kako bi od osoba u njemu doznali više detalja o samoj eksploziji, ali zasad ne mogu potvrditi da je automobil povezan s eksplozijom, kazao je.

Na pitanje da li je eksplozija povezana s onom u Podsusedu, Burušić je rekao kako to ne mogu isključiti, ali da zasad još uvijek službeno ne mogu reći o kojoj se točno vrsti eksploziva radilo u Podsusedu i kod Gospodske ulice.

Policija je zbog ove dvije eksplozije odlučila osnovati specijalni stožer u sjedištu krim-policije u Heinzelovoj ulici odakle će voditi istragu i redovito o napretku izvještavati medije.

Načelnik je također potvrdio kako je eksplodirala samo jedna bomba, te da naknadno nisu nađene nikakve neaktivirane bombe.

----------------------------------------------------------

10:07 Kako neslužbeno doznajemo, policija muškarca koji je ozlijeđen u noćašnjoj eksploziji dovodi u vezu s postavljanjem bombe. Rezultati istrage o eksplozijama bit će navodno otkriveni do kraja dana.

----------------------------------------------------------

10:01 Načelnik Uprave kriminalističke policije Vitomir Bijelić rekao je danas da policija i državno odvjetništvo za sad ocjenjuju da u noćašnjoj eksploziji u Aleji Bologne i eksploziji kojom je oštećena pruga kod Podsuseda prije dva dana nema elemenata koji bi ih kvalificirali kao kazneno djelo terorizma i da ih za sada smatraju djelima protiv opće sigurnosti. Opširnije pročitajte OVDJE.

-----------------------------------------------------------

9:23 Svi susjedi sa kojima smo pričali su rekli da su čuli tri eksplozije u razmaku od 20 sekundi.

- Sve tri su bile jednakog intenziteta u kratkim periodima pa smo se jako prestrašili. U trenutku kada je prva eksplozija odjeknula, oko ponoći, gledali smo film na televiziji pa nam nije bilo jasno da li je to vani ili na filmu. Međutim kada su druge dvije odjeknule shvatili smo da se na ulici nešto događa. Jako nas je strah jer svašta čovjeku prolazi kroz glavu. Živimo u nesigurnim vremenima, govori nam bračni par koji živi u obližnjoj zgradi.

Zabrinuti Zagrepčani: 'Čuli smo tri eksplozije iza ponoći. Jako nas je strah!'

------------------------------------------------------------

9:16 Očevid na autobusnoj stanici na Aleji Bologne kod Gospodske ulice i oko nje i dalje je u tijeku. Vatrogasci, policija i forenzičari detaljno pretražuju svaki predaj pruge u okolici 20 metara.

Jedna susjeda koja živi tri kuće dalje od mjesta eksplozije ispričala je kako je čula snažnu eksploziju koja ju je probudila.

- Zatresla su se stakla, svi smo istrčali van vidjeti što se dogodilo, a ubrzo je došla i policija. Ovo je prestrašno bojimo se da ne eksplodira opet, rekla je umirovljenica koja živi nedaleko od mjesta eksplozije.

--------------------------------------------------------------

9:07 Promet Alejom Bologne je normaliziran od 8,43 sati, izvijestio je ZET.

Ponovno redovito prometuju autobusne linije koje su mijenjale trase zbog zatvarajne Aleje Bologne, gdje je policija obavljala očevid na mjestu noćašnje eksplozije na autobusnoj stanici u Aleji Bologne preko puta Gospodske ulice.

Riječ je o linijama 122 (Črnomerec-Podsused-Centar), 123 (Črnomerec-Podsusedsko Dolje), 124 (Črnomerec-Gornji Stenjevec), 130 (Črnomerec-Borčec), 131 (Črnomerec-Bizek), 172 (Črnomerec-Zaprešić), 176 (Črnomerec-Gornja Bistra) i 177 (Črnomerec-Poljanica-Gornja Bistra).

--------------------------------------------------------------

8:39 Načelnik zagrebačke Policijske uprave Goran Burušić dat će izjavu u 11 sati na Aleji Bologne kod križanja s Gospodarskom, gdje se noćas dogodila snažna detonacija, priopćeno je iz PUZ-a.

Noćas iza ponoći odjeknula je snažna eksplozija na autobusnoj stanici u Aleji Bologne preko puta Gospodske ulice. Dogodila se jedna eksplozija, od njenih posljedica ozlijeđena je jedna osoba i to, prema informacijama kojima raspolaže policija, lakše, a materijalna šteta nije utvrđena, rekao je jutros načelnik Uprave kriminalističke policije Vitomir Bijelić u emisiji Poligraf Hrvatskoga radija.

Rekao je i kako je policija fiksirala materijalne dokaze koji će ići na vještačenje.

Zagrebački javni prijevoznik ZET izvijestio je da je zbog zatvaranja Aleje Bologne, gdje se provodi očevid na mjestu noćašnje eksplozije, sav promet Ilicom, Bolognjom, Bolničkom i Starom Samoborskom u velikoj gužvi i zastoju te da su trase nekih autobusnih linija promijenjene.

Tramvajski promet je redovit, dok u autobusnom prometu linije: 122 (Črnomerec-Podsused-Centar), 123 (Črnomerec-Podsusedsko Dolje), 131 (Črnomerec-Bizek), 172 (Črnomerec-Zaprešić), 176 (Črnomerec-Gornja Bistra) i 177 (Črnomerec-Poljanica-Gornja Bistra) od 4 sata prometuju obilazno, i to: Črnomerec-Ilica-Oranice-Stara Samoborska-Škorpikova-podvožnjak Huzjanova-Bolognja i dalje redovito svojim trasama.

Linija 120 (Črnomerec-Gajnice) prema Gajnicama, prometuje obilazno i to: Ilica-Vrapčanska aleja-Bolnička-Dubravica-Gajnice, a iz Gajnica redovitom trasom do Ulice Medpotoki-Bolnička za Črnomerec.

Linije: 124 (Črnomerec-Gornji Stenjevec) i 130 (Črnomerec-Borčec) iz Črnomerca prometuju redovitom trasom, a prema Črnomercu po Bolničkoj-Vrapčanska ulica-Ilica-Črnomerec.

-------------------------------------------------------------

8:06 Zbog očevida na mjestu noćašnje eksplozije u Aleji Bologne policija je uvela posebnu regulaciju prometa u tom dijelu Zagreba.

Promet za sva vozila Alejom grada Bologne u oba smjera zatvoren je u ponoć i 20 minuta i to na raskrižju Aleje Grada Bologne i Ulice Medpotoki, na raskrižju Aleje grada Bologne i Ulice majke Terezije, te promet Gospodskom ulicom sjevernije od raskrižja sa Alejom grada Bologne.

Promet će se odvijati alternativnim pravcem i to Ulicom Medpotoki, Bolničkom ulicom do Vrapčanske ulice za smjer zapad – istok, odnosno Alejom grada Bologne, Vrapčanskom alejom, Bolničkom ulicom i Ulicom Medpotoki za smjer istok – zapad.

Nadalje, u slučaju većeg priliva vozila Alejom grada Bologne, u smjeru zapad – istok, vozila će se na raskrižju Aleje grada Bologne i Škorpikove ulice, radi rasterećenja prometa Bolničkom ulicom, preusmjeravati na Škorpikovu ulicu i dalje na Samoborsku cestu i Ljubljansku aveniju, dok će se vozilima javnog gradskog prijevoza omogućiti neometano kretanje alternativnim pravcima, navodi se u priopćenju objavljenom na internetskoj stranici Policijske uprave zagrebačke.

-----------------------------------------------------------------------

7:05 Snažna eksplozija koja je noćas oko ponoći uznemirila građane zapadnog dijela Zagreba dogodila se na autobusnoj stanici u Aleji Bologne preko puta Gospodske ulice, a u njoj je ozlijeđena jedna osoba koja je prevezena na hitnu pomoć i trenutno je izvan životne opasnosti, priopćio je noćas gradski Ured za upravljanje u hitnim situacijama.

Sve su žurne službe na terenu, među kojima su vatrogasci, policija i ekipa za očevid koja je reflektorima osvijetlila mjesto događaja.

Neki mediji izvijestili su, pozivajući se na svjedoke, kako je bilo više detonacija, po nekima tri ili četiri, ali je Ured za upravljanje u hitnim situacijama priopćio kako te informacije "nisu službene".

Policija informaciju u nizu eksplozija nije htjela ni potvrditi ni demantirati sve dok traje očevid.

U zapadnom dijelu grada Zagreba policija je iz sigurnosnih razloga i očevida zbog eksplozije u Aleji Bologne od 0,36 sati zatvorila promet na dionici pruge između kolodvora Zaprešić i Zagreb Zapadni kolodvor, izvijestile su jutros Hrvatske željeznice (HŽ).

Putnike na relaciji Zaprešić - Savski Marof odnosno Harmica prevozi jedna dizelmotorna garnitura. Uz to na toj relaciji organiziran je i zamjenski prijevoz autobusima, no zbog nedostatnog broja autobusa HŽ Putnički prijevoz moli putnike da se koriste i javnim gradskim prijevozom te osobnim automobilima kako bi na vrijeme došli do odredišta.

Putnici iz smjera Varaždina odnosno Zaboka dolaze dizelmotornim ili klasičnim vlakom do kolodvora Zaprešić odakle se autobusima prevoze do zagrebačkog Glavnog kolodvora. HŽ moli putnike iz tog smjera da također koriste javni gradski prijevoz.

Putnici koji idu u smjeru Varaždina odnosno Zaboka prevoze se autobusima s Glavnog kolodvora do kolodvora Zaprešić te dalje dizemotornim ili klasičnim vlakom prema Zaboku, odnosno Varaždinu. Mole se putnici iz tog smjera da također koriste javni gradski prijevoz.

Zbog izvanredne situacije HŽ putnike moli za razumijevanje i ispričava se zbog kašnjenja.

2:52 Razgovarali smo sa nekim građanima koji su čuli eksploziju u Stenjevcu.

- Isprepadala sam se. Čula sam dvije eksplozije. Prva se užasno jako čula, rekla je Maja, koja živi u Stenjevcu.

Davor, koji nedaleko od mjesta događaja, nije čuo dvije eksplozije.

- To je kilometar od mene. Od sve četiri navodne eksplozije sam čuo samo jednu, rekao je.

02:45 Prije nekoliko minuta proširila se informacija da je jedna bomba eksplodirala i na glavnom željezničkom kolodvoru u Zagrebu, ali u telefonskom razgovoru, službenik na Glavnom kolodvoru nam je rekao da nikakve eksplozije nije bilo. Rekao je i da se eksplozije u Stenjevcu ovaj put nisu dogodile na pruzi, ali da radi mjera osiguranja vlakovi ne voze.

02:30 Policajci i forenzičari pregledavaju autobusnu stanicu i prugu u Stenjevcu, pa se pretpostavlja da su se eksplozije dogodile na pruzi ili u njenoj blizini.

01:50 Preko 15 policijskih vozila je na terenu kao i tri vatrogasne ekipe. Moglo se čuti da je riječ o čak četiri detonacije. Kako su nam dojavili čitatelji, dvije detonacije desile su se iza ponoći, a dvije nakon jedan sat.

ZAGREB - U ponoć i 6 na križanju Aleje Bologne i Gospodske ceste došlo je do ekplozije. Zasad je poznato da je ozlijeđena jedna osoba, policija je momentalno blokirala promet Alejom Bologne od ulica Marije Terezije do Medpotoka.

Još uvijek nije poznato što se zapravo dogodilo, ali su iz policije demantirali prve informacije s terena koje su govorile kako se netko raznio bombom na cesti. Na terenu je nekoliko policijskih vozila, osigurava se mjesto događaja, te će biti obavljen očevid.

Podsjećamo, prije manje od 48 sati, naselje Podsused u istom dijelu grada je potresla eksplozija u kojoj je bio oštećen teretni vlak, te zbog koje je većinu dana bio zatvoren promet Alejom Bologne.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 02:36