ODCJEPLJENJE

ENGLESKA PRIJETI 'Ako odete, ne damo vam funtu!' ŠKOTI 'Onda ne priznajemo zajedničke dugove!'

LONDON - Britanski mediji, pozivajući se na anonimne izvore iz Vlade, javljaju kako će Britanija upozoriti Škotsku da će ostati bez zajedničke valute u slučaju da se odluče na neovisnost.

Škotska nacionalna stranka, koja je veliki zagovornik otcjepljenja, voljela bi zadržati funtu kao valutu ako se Škoti odluče na odlazak iz Ujedinjenog Kraljevstva na referendumu koji će se održati 18. rujna ove godine, no monetarna unija ne dolazi u obzir, javljaju BBC i Guardian.

Britanski ministar financija George Osboune već je izjavio kako bi ostatak Ujedinjenog Kraljevstva mogao zabraniti Škotskoj da koristi funtu kao svoju valutu u slučaju otcjepljenja, dok je guverner Engleske narodne banke Mark Carney izjavio kako bi ‘monetarna unija značila gubitak dijela škotskog suvereniteta.’

Prema istraživanjima javnog mnijenja, Škote najviše brine potencijalni utjecaj otcjepljenja na ekonomiju.

SNP želi ostati u monetarnoj uniji s Velikom Britanijom, jer se alternative poput ulaska u eurozonu ili tiskanja nove valute doimaju kao skuplje i riskantnije. Stoga se prijete kako će odbiti prihvatiti dio dugova Ujedinjenog Kraljevstva ako UK zabrani Škotskoj uporabu funte.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 12:48