PROTIV OŠTROG PADA CIJENA

EU predlaže smanjenje proizvodnje mlijeka radi potpore cijenama

Djakovo,Djakovacka Satnica, 221012.Proizvodjaci mlijeka u Slavoniji danas besplatno dijele mlijeko svima koji dodju do njihovih farmi u kolicinama koliko tko god zeli odnijeti.Slavonski proizvodjaci mlijeka na celu s Antunom Laslom predsjednikom Zajednice udruga seljaka Slavonije i Baranje trazli su da umjesto sadasnje otkupne cijene mlijeka od 2,40 kuna bude 4,05 kuna sto su otkupljivaci odbili.Na fotografiji: podjela mlijeka gradjanima na farmi Antuna Lasla.Foto: Vlado Kos / Cropix
 Vlado Kos / Cropix

Europska komisija predložila je u ponedjeljak da poljoprivrednici u Europskoj uniji dobrovoljno smanje proizvodnju mlijeka kako bi se preokrenuo trend oštrog pada cijena, nudeći im zauzvrat naknade kako bi lakše prebrodili teško razdoblje.

Nakon što su u travnju prošle godine ukinute kvote za proizvodnju mlijeka, proizvodnja je naglo poskočila, što je dovelo do snažnog pada cijena. Dodatno je taj trend pojačao ruski embargo na uvoz europskih poljoprivrednih proizvoda i slabija potražnja iz Kine.

Stoga su iz Bruxellesa u ponedjeljak najavili da će državama članicama uskoro uputiti prijedlog o dobrovoljnom smanjenju proizvodnje mlijeka kako bi se poduprle cijene. Prijedlog će biti usklađen s regulativom za izuzeće od propisa o zaštiti ravnopravnog tržišnog natjecanja.

"Spreman sam predložiti primjenu propisa prema kojima bi Komisija ... kroz određeno vremensko razdoblje odobrila takve dobrovoljne sporazume u mljekarskom sektoru", rekao je povjerenik za poljoprivredu Phil Hogan na kriznom sastanku ministara poljoprivrede u Bruxellesu.

"Modalitete te mjere Komisija tek treba finalizirati i očekujem da ćemo ih uskoro moći predstaviti zemljama članicama", kazao je Hogan.

Zauzvrat Bruxelles predlaže da se državama članicama dopusti da svakom poljoprivredniku pomognu u maksimalnom iznosu od 15 tisuća eura godišnje.

"U interesu europskih poljoprivrednika spreman sam iskoristiti sve instrument koji nam stoje na raspolaganju, uključujući kratkoročne i srednjoročne mjere. Moramo koristiti odgovarajuće instrumente kako bismo povećali otpornost poljoprivrednika na oscilacije na tržištima i pružili im pomoć", dodao je europski povjerenik za poljoprivredu.

Proizvođači mlijeka u EU žale se na niske otkupne cijene zbog kojih je proizvodnja nerentabilna. Bruxelles je u rujnu prošle godine odobrio 500 milijuna eura vrijedan paket hitnih mjera pomoći poljoprivrednicima ali su iz udruženja poljoprivrednika Copa-Cogeca poručili da ta pomoć nije ni približno dovoljna da poljoprivrednicima nadoknadi gubitak glavnog izvoznog tržišta, onog Rusije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 11:32