KIM DOTCOM

KRAH KRALJA INTERNETSKOG PIRATSTVA 'Amerikanci su me isisali jer me žele strpati u zatvor'

Samo na krstarenju Jadranom 2011. potrošio je pet milijuna kuna na sve moguće luksuze kojih se mogao sjetiti. Danas, bez novca, kuka da su ga svi napustili
 AFP

Živopisni debeljko s Novog Zelanda, kralj internetskog piratstva Kim Dotcom, ponovno kovitla medijsku prašinu. Vlasnik sad već ugašenog servisa Megaupload, koji je 2012. nakratko bio iza rešetaka zbog optužbe za pronevjeru 1,5 milijardi kuna, održao je konferenciju za novinare na kojoj je objavio bankrot. - Američke vlasti isisale su sve moje resurse i sad sam potpuno dehidriran. Nemam više odvjetnika i pravne obrane, a oni to koriste protiv mene pa bih mogao završiti u zatvoru i biti izručen SAD-u - objasnio je Kim Dotcom.

Kralj internetskih piratskih stranica, koji je ljeto 2011. proveo na krstarenju Jadranom gdje je potrošio pet milijuna kuna na sve luksuze kojih se mogao sjetiti, u vrlo je teškoj situaciji. Za sve krivi novozelandsku vladu koja se “povampirila” nakon što se on otisnuo u političke vode i osnovao Internetsku stranku. - Bio sam jako popularan na Novom Zelandu prije osnivanja svog političkog pokreta. No, nakon što sam pokrenuo stranku, krenuo je zloban napad premijera i njegove stranke koji su me proglasili nacistom i optužili da sam stranku osnovao samo zato da izbjegnem izručenje SAD-u. Njihova je retorika, nažalost, upalila i sad svi Novozelanđani žele da izvisim - pojadao se medijima Dotcom. Više nema novca da plati skupe odvjetnike, kaže, pa su ga napustili kad su saznali da honorara možda neće biti, a ima saslušanje o kršenju uvjeta za jamčevinu.

Protekle dvije godine uspješno je izbjegavao zatvor: pušten je uz jamčevinu, ostvario je pravosudnu pobjedu u kojoj mu je vraćeno 750.000 dolara, osnovao je novi, kriptirani servis za dijeljenje sadržaja koji su mnogi proglasili budućnošću internetskog piratstva... No, čini se da mu je sreća ipak okrenula leđa. Što se nada postići pričajući svoju tužnu priču medijima, nije posve jasno.

Internetski div

Njegov uspon dogodio se vrlo rano. Još kao 20-godišnjak postao je poznat u rodnoj Njemačkoj gdje je svijet ugledao u Kielu 1974. kao Kim Schmitz. Milijarder je postao u vrijeme velikog internetskog booma krajem 90-ih, a 2005. je promijenio prezime kako bi odao počast eksploziji dot-com kompanija koja ga je učinila jednim od najvećih internetskih tajkuna na svijetu. Zbog fizičkog izgleda - visok je dva metra, a teži oko 130 kilograma - mediji su ga prozvali “najvećim tehnološkim poduzetnikom”.

Nakon što je pregazio internetsku scenu u rodnoj Njemačkoj, preselio se u Hong Kong i tamo osnovao kompaniju koja mu je donijela vrtoglavo bogatstvo, ali bi ga mogla koštati slobode. Njegov Megaupload - stranica za dijeljenje sadržaja - rušio je sve rekorde: između 2005. i 2012., kad je FBI-evom akcijom ugašena, imala je milijardu posjeta, a bila je 13. najposjećenija stranica na internetu s čak 150 milijuna korisnika. Njen osnivač valjao se u novcu. Plovio je luksuznim brodovima oko Monte Carla, u društvu princa Rainiera od Monaka i ostatka europskog plemstva, kupovao skupocjena vozila i jahte. Sve luksuze koje može priuštiti novac, Dotcom je priuštio sebi i prijateljima. U jednom se trenutku činilo kao da je sve oko Dotcoma jedan veliki tulum koji nikad neće završiti.

Dotcomova vila, koja je vrijedna čak 30 milijuna dolara, oduvijek je privlačila pažnju javnosti. Njegova sklonost luksuzu u njoj je najvidljivija

Autorska prava

No, na njegovu rođendanskom slavlju - u vili vrijednoj 30 milijuna dolara u novozelanskom Coatesvilleu - pojavila se i policija s međunarodnim nalogom za uhićenje. Bilo je to u siječnju 2012. godine. Slavljenik je u lisicama odveden u pritvor i optužen za kršenje autorskih prava, online piratstvo, pranje novca i reketarenje. Prema optužnici američkog FBI-a, zbog Megauploada je zabavljačka industrija izgubila pola milijarde dolara kroz piratske sadržaje koje su korisnici sitea stavili na servis.

No, Dotcom je ostao pozitivan. Uostalom, nije mu prvi put da ima problema s vlastima. Već 1994., sa 22 godine, osuđen je na uvjetnu kaznu zbog kompjutorske prijevare i špijunaže u Njemačkoj, a 2003. opet se izvukao s uvjetnom kaznom - taj put zbog trgovanja insajderskim informacijama i pronevjere. Novozelandskom sudu platio je jamčevinu i izašao na slobodu, a 2013., na godišnjicu svog uhićenja, samouvjereno je otkrio svoj novi projekt. Na internetskom servisu Mega, nasljedniku ugašenog Megauploada, sadržaj se uploadao pod enkripcijom kako bi se izbjeglo njuškanje vlasti. Štoviše, vlasnik Mege ni sam nije mogao znati što je na siteu, a u prvih 14 sati site je skupio pola milijuna korisnika. Šah-mat, pomislio je vjerojatno Dotcom i objavio kako osniva i stranku.

Ubacio se čak i u glazbeni biznis te s prijateljem snimio 20-ak pjesama s politički angažiranim tekstovima. U jednoj od njih napada američkog predsjednika Baracka Obamu za kojega je oduvijek tvrdio da stoji iza gašenja Megauploada. Hladni tuš dočekao ga je na novozelandskim izborima u rujnu. Doživio je krah, a sad su ga napustili i odvjetnici. Samo za njih “iskeširao” je deset milijuna dolara, a “zbogom” mu je u međuvremenu rekla i supruga Mona Dotcom.

Mona Dotcom

Sudska bitka

No, Dotcom nije posve sam. Unatoč žalopojkama, uz njega je još njegov američki odvjetnik Ira Rothken s 20 pomoćnika. Nakon Dotcomove presice i on je dao izjavu za medije. - Dotcom ima još niz zamrznutih računa diljem svijeta - rekao je Rothken, dodajući kako se nada da će “hongkonške i novozelandske vlasti biti poštene i dopustiti da dođe do novca potrebnog za pravnu pomoć”. - Ovo je najveći slučaj kršenja autorskih prava u povijesti SAD-a i Novog Zelanda i vrlo je skup, a vlade su se uključile u ekonomsko iscrpljivanje protivnika - ustvrdio je, dodajući da još 20 odvjetnika u SAD-u radi za Dotcoma.

Vrijednost servisa Mega se procjenjuje na oko 160 milijuna dolara, no Dotcom ne posjeduje izravno udio u kompaniji, a više nije ni direktor. Na Monu ne može računati, no barem ima plaćenu stanarinu do sredine 2015. godine.

Iduće sudsko ročište o njegovu izručenju SAD-u je u veljači 2015., a Dotcom dotad treba vratiti dio novca i naći nove odvjetnike da poveća svoje šanse da izbjegne izručenje. A prije toga ga čeka sudska bitka zbog optužbe da je kršio uvjete o jamčevini zbog čega bi mogao i u zatvor.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 04:29