SJEVERNI SINAJ

Militanti ubili 15 egipatskih policajaca na graničnom prijelazu s Izraelom

Egipatski predsjednik Mohamed Mursi sazvao je hitan sastanak s vojnim i sigurnosnim vrhom
 AP

Maskirani napadači odjeveni kao beduini ubili su najmanje 15 i ranili najmanje sedam egipatskih policajaca na graničnom prijelazu Rafah / Kerem Shalom između Egipta i Izraela. Još uvijek nije jasno tko je izvršio napad, no izraelske vlasti objavile su da su napadači bili naoružani strojnicama i bacačima granata na raketni pogon te da su stigli u dva vozila, kojima su pokušali na silu prijeći granicu. Jedno vozilo je eksplodiralo na prijelazu, a drugo je uništilo izraelsko zrakoplovstvo.

Egipatska državna televizija okrivila je islamističke militante koji su u Egipat prodrijeli kroz pojas Gaze. Nije jasno koliko je napadača ubijeno i ranjeno, a koliko ih je pobjeglo, no i egipatske i izraelske vlasti objavile su upozorenje stanovnicima tog područja da ostanu u kućama dok traje potraga za napadačima. Granični je prijelaz zatvoren do daljnjega.

Izraelski ministar obrane Ehud Barak izjavio je da je da su izraelske snage spriječile napad koji je mogao rezultirati u brojnim žrtvama. Također je naglasio da ovakvi napadi militanata pokazuju da Egipat mora odlučnije provoditi svoje mjere sigurnosti kako bi se na Sinaju spriječilo terorističko nasilje.

Egipatski predsjednik Mohamed Morsi sazvao je hitan sastanak s vojnim i sigurnosnim vrhom, a u televizijskom obraćanju naciji najavio je da će Egipat ponovno uspostaviti potpunu kontrolu nad tim područjem.

Analitičari potvrđuju da se sigurnost na Sinaju pogoršala od prošlogodišnjeg svrgavanja Hosnija Mubaraka. U posljednje vrijeme povećao se broj napada na plinovod kojim se plin izvozi prema Izraelu i Jordanu, pri čemu su samo prošli mjesec poginula dvojica egipatskih vojnika.

Kontrola nad područjem sinajskog poluotoka definirana je mirovnim ugovorom između Egipta i Izraela iz 1979 .

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 18:13