POSTOJI AUDIOKASETA

Ostat će tajna: Crkva ne želi objaviti posljednju poruku blaženog Ivana Pavla II.

Da, postoji audiokaseta s porukom koju je bl. Ivan Pavao II. papa snimio prije negoli mu je načinjena traheotomija 25. veljače 2005. u rimskoj Sveučilišnoj polikliničkoj bolnici “Agostino Gemelli”.

A što je na njoj snimljeno, što je pokojni papa i blaženik smatrao da treba poručiti prije nego što izgubi dar govora? E, to je tajna, i ostat će tajna, barem još neko vrijeme. Eto, to je nadbiskup krakówski, kardinal Stanislaw Dziwisz, rekao u intervjuu koji je u utorak uvečer objavila Tv2000, televizijska mreža u vlasništvu Talijanske biskupske konferencije, u sklopu emisije “Okrznuti tajnom”, posvećene obljetnici beatifikacije pape Wojtyle, kojemu je Dziwisz punih 39 godina bio osobni tajnik, prvo u Krakówu, a zatim za svega pontifikata u Vatikanu.

Duhovni testament

Kardinal Dziwisz, jedini papinski tajnik u posljednja dva stoljeća kojemu je šef za života osigurao nadbiskupski naslov i jedini koji je odmah nakon šefove smrti i sam postao kardinal, već je javno iznio da Kongregaciji za kauze svetih nije dao svu dokumentaciju o bl. Ivanu Pavlu II. koju posjeduje. Također je priznao i da nije spalio osobne papire Karola Wojtyle, iako je sam taj papa to izrijekom zahtijevao u svome “duhovnom testamentu”. Zatvorene organizacije, poput hijerarhije Katoličke crkve, dio svog autoriteta i grade na atmosferi tajnosti koju pažljivo njeguju i koja, u posebno negativnim okolnostima, može prerasti u paranoidne tlapnje o urotama, svjetskima i grupnima, kakvima nas na primjer u Zagrebu časti Glas Koncila. Kardinal Dziwisz, koliko sam ga znao, nije ni bolesnik ni podložan ucjenjivanju.

Sudbina fatimske tajne

Utoliko je zanimljiviji motiv zašto sadržaj te audiokasete (još) nije objavljen. I to ćemo vjerojatno doznati, uz opasnost da bude podjednako trivijalan kao svojedobni dugogodišnji misterij oko “treće fátimske tajne”, danas već predane zaboravu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 13:59