EKONOMIST S YALEA

SRPSKI MINISTAR FINANCIJA: 'Imam samo 29 godina, ali planovi su mi radikalni'

Nakon smjene ministra financija Svjetska banka je objavila da povlači odobrenih 200 milijuna dolara za proračun Srbije, no Beograd se nada da će novi akcijski plan potaknuti Svjetsku banku da se predomisli

BEOGRAD - Prvi potpredsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić, kojeg neformalno nazivaju premijerom u sjeni, u rekonstrukciji Vlade na funkciju novog ministra financija postavio je Lazara Krstića, 29-godišnjaka koji je 2007. diplomirao na prestižnom američkom sveučilištu Yale matematiku, ekonomiju, političke znanosti i etiku.

Krstić je radio u njujorškom uredu konzultantske tvrtke McKinsey, a u Srbiju je stigao ovog tjedna i susreo se s Vučićem, te su postigli dogovor oko preuzimanja resora kojeg je vodio Mlađan Dinkić.

Vučićev ekonomski savjetnik Siniša Mali potvrdio je za Tanjug da je dogovor sa Krstićem postignut i da će od 26. kolovoza biti novi ministar financija u Vladi Srbije. Za početak Krstić bi trebao provoditi vladin Akcijski plan, a očekuju se i nove mjere koje bi trebale konsolidirati javne financije u Srbiji i početi rješavati nagomilane probleme.

Vlada Srbije je prije mjesec dana dala zeleno svjetlo za novu emisiju euroobveznica. No, kako ističu tamošnji mediji, problem je cijene jer Srbija u ovom trenutku teško može prodati državne obveznice uz kamatu od 4,8 posto, kako je to bio slučaj u proljeće, dok sada iznosi 7,5 posto.

Nakon objave informacije o smjeni Dinkića na mjestu ministra financija Svjetska banka je objavila da povlači svoj prijedlog o odobravanju 200 milijuna dolara za proračun Srbije. No, kako piše beogradski Blic , u Vladi se nadaju da će njihov Akcijski plan potaknuti Svjetsku banku na promjenu te odluke.

“Blic” saznaje i da je već dogovoreno nekoliko mjera i poteza koji će Krstić povući, među kojima su nova prodaja državnih obveznica, prodaja Telekoma i još nekoliko državnih kompanija, ali i reforme velikih sustava.

Prvi Krstićevi koraci bit će provođenje akcijskog plana koji je Krstiću Vučić već predočio. Tako će već u rujnu uslijediti nova prodaja državnih euroobveznica od milijardu dolara, čime bi se osiguralo redovno izmirenje svih obaveza države do ožujka 2014.

Novi ministar financija imat će zadatak da do kraja provede rješavanje pitanja 179 tvrtki u restrukturiranju, za što već postoji plan. Taj posao mora se okončati do sredine 2014. godine. Osim toga, dobit će i nalog da izvrši naplatu zaostalih dugovanja za poreze od svih aktivnih tvrtki.

Tijekom jeseni intenzivno će se raditi na pripremi svega onoga što bi u sljedećoj godini omogućilo Srbiji istinske strukturne reforme, o kojima se ondje prethodno desetljeće samo pričalo.

- Otvorit će se razgovori o reformi mirovinskog, zdravstvenog, prosvjetnog sustava. Od sljedeće godine ćemo svakako morati izvršiti ozbiljniju kontrolu rada javnih preduzeća, ali i početi sa davno obećanim poslom smanjenja broja zaposlenih u javnom sektoru i državnoj upravi - tvrdi izvor „Blica“.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. svibanj 2024 17:42