ŠTEDI SE, ŠTEDI

UŠTEDA OD 750 MILIJUNA EURA Srbijanska Vlada reže mirovine i plaće

 Milena Đorđević/Telegraf.rs / Milena Đorđević/Telegraf.rs

BEOGRAD Ministar financija Dušan Vujović izjavio je sinoć da Vlada Srbije u narednim danima planira objaviti paket prijedloga mjera koje za cilj imaju uštede u budžetu. Među najavljenim mjerama, najburnije reakcije izazvale su najave smanjivanja plaća u javnom sektoru i mirovina do 10 posto, možda i manje, obećao je Vujović.

Srbijanska vlada je suglasna oko paketa mjera, rekao je Vujović gostujući na RTS-u, i dodao da u vladi postoje 'klasične balkanske nesuglasice, jer svako štednju vidi kod drugih, a ne kod sebe'.

Najveći dio ušteda bit će, kako je rekao, na plaćama i mirovinama, piše Blic.

Upitan da li se zalaže za linearno ili progresivno smanjenje prihoda, odgovara da je linearno, odnosno svima za isti postotak, lakše, ali s druge strane, dodaje, postoji i element socijale.

'Trudit ćemo se da one koji se nalaze blizu egzistencijalnog minimuma povrijedimo što manje. Svi će biti oštećeni, a bilo bi dobro da teret ovog smanjenja više snose oni koji su bogatiji i koji to mogu priuštiti zbog boljitka društva', rekao je Vujović.

Prema njegovim riječima, osnovni cilj srbijanske vlade je štednja tamo gdje najmanje boli.

'Želimo uvesti 10-postotnu štednju na materijalima i gorivu koji se troše u državi i u javnim tvrtkama. Želimo štedjeti na svim mjerama gdje se ne ponašamo domaćinski, gdje spadaju i pojedine subvencije koje ne daju efekte. U poljoprivredi, na primjer, dajemo subvencije do 100 hektara, a oni što imaju toliko zemlje su bogati i ne zaslužuju subvencije', rekao je ministar financija Srbije.

On je naveo i da se Željeznicama Srbije daju subvencije koje ne daju efekte, i vlada će ih, kako kaže, vezati za učinak te tvrtke.

Vujović je podsjetio da srbijanska vlada već mjesec i po dana radi na planu ušteda, a u 2015. je potrebno uštedjeti oko 750 miliona eura i to na strani rashoda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. svibanj 2024 16:06