ALARMANTNO STANJE

UZBUNA ZBOG SUPERBAKTERIJE Dvoje umrlih, 180 pacijenata pozvani da se hitno vrate u bolnicu

Zdravstvene vlasti u Kaliforniji tragaju za 179 pacijenata koji su možda bili izloženi superbakteriji u Medicinskom centru Ronald Reagan pri Sveučilištu Kalifornija u Los Angelesu (UCLA), nakon što su dvije osobe preminule nakon infekcije.

Sedam pacijenata vjerojatno je bilo izloženo superbakteriji CRE, enterobakteriji rezistentnoj na karbapeneme, nakon kompliciranog pregleda endoskopom, uređajem koji obavlja vizualnu pretragu unutarnjih organa. Dvoje je umrlo.

U razdoblju između listopada i siječnja oko 180 pacijanata prošlo je endoskopiju, a dva od sedam uređaja bila su zaražena opasnom bakterijom, iako je uređaj steriliziran prema uputstvima proizvođača.

Zdravstveni djelatnici bolnice obavijestili su 179 pacijentata jer postoji mogućnost da su bili izloženi superbakteriji.

- Učinili smo to iz predostrožnosti. Obaviješteni su svi pacijenti koji su u zadnja četiri mjeseca kod nas obavljali endoskopiju, rekao je glasnogovornik UCLA-a.

Američki znanstvenici utvrdili su da se radi o visokozaraznoj bakteriji koja se tijekom deset godina iz jedne zdravstvene ustanove proširila na zdravstvene ustanove u 42 savezne američke države.

Ta bakterija pripada rodu enterobakterija koje obuhvaćaju 70 vrsta koje inače normalno žive u vodi, tlu i ljudskom probavnom sustavu poput Escherichije coli. Tijekom godina neke enterobakterije postale su otporne na sve raspoložive ili gotovo sve antibiotike uključujući one koji predstavljaju zadnju liniju obrane - karbapeneme.

Stopa smrtnosti od ove superbakterije je visokih 40 posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. svibanj 2024 05:22