DISKRIMINACIJA U SAD-U

VIDEO Izbacili obitelj iz prvog razreda u avionu jer im sin ima Downov sindrom: 'Bio je prijetnja sigurnosti!'

Okarakteriziran je kao rizični putnik iako ništa nije učinio
 You Tube

LOS ANGELES - Obitelj Vanderhorst tvrdi kako nisu uspjeli ući u zrakoplov za koji su imali valjane karte zato jer njihov sin ima Downov sindrom.

Joan i Robert Vanderhorst i njihov 16-godišnji sin Bede trebali su letjeti kompanijom American Airlinesa iz New Jerseya do Los Angelesa.

Kada su se trebali ukrcati na zrakoplov rečeno im je da to ne mogu učiniti. Joan je tada izvadila mobitel i snimila mučnu situaciju.

Naime, njen sin Bede okarakteriziran je kao rizični putnik iako nije ništa učinio. Mirno je sjedio u kutu i igrao se sa svojom kapom.

Joan je počela plakati, a Robert je bio u potpunoj nevjerici.

- Ne razumijem. Ponaša se pristojno. U čemu je problem?, upitao je Robert djelatnicu.

Obitelj je više puta letjela avionom i nikada nisu imali sličnih problema. Jedina je razlika bila u tome što su ovoga puta odlučili letjeti prvim razredom.

Iz Americana Airlinesa poručuju kako su ispravno postupili jer je Bede bio "uzbuđen, trčao je i nije bio naviknut na okoliš u kojem se našao, a pilot ga je bezuspješno pokušavao smiriti.“

Robert je rekao kako su im objasnili da je dječakovo sjedalo preblizu kokpita te da bi Bedeovo ponašanje moglo smetati pilotu i biti prijetnja sigurnosti drugih putnika.

Kada je obitelj odbila napustiti zrakoplov, intervenirala je policija te su na kraju letjeli zrakoplovom United Airlinesa.

Obitelj Vanderhorst na kraju je došla do svog doma u Bakersfieldu, no novac od uplaćenog leta nisu nikada dobili.

Planiraju tužiti American Airlines, ali ne zbog novca.

"Želimo ovo društvo naučiti važnu lekciju. Da poštuju tuđe dostojanstvo. O kome god se radilo, svi zaslužuju da se prema njima odnosi kao prema ljudskim bićima“, rekla je Joan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 21:58