AUTOR NAJPOPULARNIJE FISKALNE KASE OTKRIVA

Tomislav Vintar: ‘Ljudi su zaista oduševljeni našim tabletom. Fiskal1 je najjednostavnija i najjeftinija kasa u Hrvatskoj'

Hrvatsku uskoro očekuje drugi val fiskalizacije. Više od 70 tisuća malih poduzetnika i obrtnika, uključujući trgovce, stomatologe, automehaničare i umjetnike, obvezno je do 1. travnja uvesti fiskalne blagajne. Budući da se rokovi bliže, a broj upita i dvojbi korisnika raste iz dana u dan, razgovarali smo s Tomislavom Vintarom, direktorom tvrtke Fiskal1 koja je osmislila najprodavaniju fiskalnu blagajnu u Hrvatskoj . Fiskal1 tržišni je lider koji je u vrijeme najveće krize uspio otvoriti 17 novih mjesta zahvaljujući svom revolucionarnom rješenju fiskalne blagajne u vidu fiskalnog tableta.

Fiskalizacija je dobro prodrmala više segmenata u poslovnom svijetu. Kako se Fiskal1 tu našao?

- Uvođenje fiskalizacije izazvalo je potres kod mnogih sudionika. Sama ideja o uvođenju fiskalizacije nije nova i prvi sam put za to čuo još 2006., no bila je potrebna hrabrost da se ta ideja i provede. Praksa je pokazala slojevitost problema s kojima se susreću razni sudionici - od državnih institucija preko ponuđača fiskalnih blagajni do obveznika fiskalizacije. Sada stvari sjedaju na svoje mjesto. Veliki i srednji poduzetnici nisu imali većih problema. Oni otprije posluju s kompleksnim informatičkim rješenjima na koje se moduli za fiskalizaciju samo nadograđuju, što ni financijski ne predstavlja problem u odnosu na opseg njihova poslovanja. Kod malih poduzetnika i obrtnika situacija je drugačija i fiskalizacija predstavlja popriličan problem. Iznos koji moraju izdvojiti za uvođenje fiskalne blagajne za njih je golem, čak toliki da ga neki jednostavno ne mogu podmiriti. Tu je Fiskal1 našao svoje mjesto. Detaljnom analizom tržišta zaključili smo da mali poslovni subjekti, bez obzira na fiskalizaciju, po jednoj blagajni plaćaju najvišu cijenu! Dakle, ima mjesta za dobar proizvod i njegov proboj na tržište.

Jednostavna priča

Fiskal1 najpovoljnija je fiskalna blagajna. Do vašeg pojavljivanja susretali smo skupa rješenja i još skuplja održavanja. Kako je moguća cijena koju nudite?

- Priča je vrlo jednostavna. Iskoristili smo najsuvremeniju svjetsku tehnologiju i vlastito znanje. Fiskal1 koristi Android platformu koju su svi smatrali platformom za telefone i igrice, a činjenica je da su današnji mobiteli snažniji od računala starih nekoliko godina. U velikom broju slučajeva za običnu blagajnu kupci moraju platiti i nepotrebne grafičke kartice, memorije i slične stvari koje im uopće ne trebaju, ali su dio konfiguracije koju kupuju. A da ne spominjemo troškove licenci u više godina... Osnovne prednosti ove platforme u odnosu na osobno računalo su stabilnost, jednostavnost i cijena. Nigdje ne piše da blagajne moraju raditi na PC platformi, to je jednostavno bilo uobičajeno. Ako veliki sustavi blagajni ne koriste PC platformu, zašto bi je koristili mali? Osim toga, budući da je riječ o Android platformi, ne plaćaju se dodatne licence za operativni sustav i nema virusa. Kada sve zbrojite, bilo je dosta nelogičnosti na tržištu, i to na štetu korisnika. Nas je fiskalizacija potaknula na razmišljanje nekoliko koraka unaprijed i zahvaljujući tome možemo ponuditi cjelovito rješenje koje sadrži hardver, odnosno tablet s ekranom od 10”, softver, printer i stalak za 1870 kuna s PDV-om. Nema skrivenih troškova, paušala, najma, održavanja i svega ostalog na čemu naša najbliža konkurencija zarađuje. Svi se začude kada čuju da su sve dodatne prilagodbe programa besplatne i da nema baš nikakvih dodatnih troškova.

Fiskal1 nudi i mnogo noviteta, i to besplatnih. O čemu se točno radi?

- Popis naših prednosti je doista dugačak. Neke su omogućene korištenjem Android tehnologije, a neke su dio naše poslovne politike da maksimalno izađemo u susret malim obveznicima fiskalizacije. Zahvaljujući Android platformi, osmislili smo i besplatnu trajnu automatsku nadogradnju programa. Na taj način nema potrebe da se za svaku izmjenu izlazi na teren i to skupo naplaćuje: trošak koji ne postoji nismo niti naplatili. Osim toga, Fiskal1 je jedina fiskalna blagajna koja je spremna za upotrebu čim je izvadite iz kutije. Budući da je inicijalna instalacija programa napravljena prilikom sklapanja tableta u tvornici, nije potrebno instalirati dodatne programe prije upotrebe. Kada se prvi put uključi, uređaj automatski preuzima posljednju verziju programa i može se početi s radom. Naravno, treba izvršiti inicijalni unos podataka koji je specifičan za svakog korisnika. A ako negdje i zapne, tu je naša besplatna korisnička podrška putem koje su mnogi korisnici brzo i jednostavno savladali korištenje blagajne. Nije ni svaki tablet na tržištu isti. Mi smo se namučili da nađemo uređaj koji, primjerice, ima standardni USB port jer to znatno olakšava unos certifikata i prijenos podataka. Koliko god to izgledalo beznačajno, može zadati velike glavobolje korisniku koji se ne susreće svakodnevno s tehnologijom. Nije dovoljno samo sklopiti komponente, nego promisliti sve korake koje krajnji korisnik mora napraviti da bi se fiskalizirao, vodeći se pritom činjenicom da korisnici ne moraju nužno biti kompjutorski pismeni.

Što je s korisnicima koji imaju problem čestih prekida internetske veze?

- Fiskal1 nesmetano radi čak i kad je internetska veza prekinuta, što nije slučaj kod onih rješenja fiskalnih blagajni koja se odnose na online najam. Jednostavno, nefiskalizirani računi naknadno se fiskaliziraju bez zastoja u radu.

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Nedjeljnog Jutarnjeg

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. ožujak 2024 03:15