PRISILNA HOSPITALIZACIJA

‘ZDRAVA SAM U LUDNICI. TU ME NA SILU ZATVORIO MUŽ SUDAC’ Optužbe žene osječkog moćnika

Dva sudska vještaka, psiholog i psihijatar, zaključili su na osnovi dokumentacije da je prisilna hospitalizacija potpuno nepotrebna
 CROPIX

Supruga poznatog osječkog županijskog suca Ante Kvesića već je treći tjedan na prisilnom liječenju u Klinici za psihijatriju KBC-a Osijek. Njena sestra, s kojom je novinar Jutarnjeg lista razgovarao u srijedu, uvjerena je da iza prisilne hospitalizacije stoji moćni osječki županijski sudac.

Cijela priča, koja je počela 26. lipnja, kada je Kvesićeva supruga (53) pod policijskom pratnjom iz osječkog Prekršajnog suda dovedena na Kliniku za psihijatriju i ondje istoga časa vezana za krevet, upravo je nevjerojatna. Sučev brat toga je dana u prijepodnevnim satima došao u obiteljsku kuću osječkog županijskog suca i verbalno se sukobio s njegovom suprugom. U jednom trenutku njen punoljetni sin stao je između nje i sučeva brata, na što ga je mati pljusnula dlanom. Sin je pozvao policiju koja je u tren stigla i privela samo sučevu suprugu. U Prvoj policijskoj postaji držali su je do 20 sati, kada je privedena dežurnoj sutkinji Prekršajnog suda Branki Lukić. Nakon što je prekršajna sutkinja uzela iskaze sve tri osobe koje su tog prijepodneva sudjelovale u incidentu, rekla je supruzi osječkog županijskog suca da prizna da je nasilna.

- Moja je sestra to odbila, nije željela potpisati ni zapisnik jer joj sutkinja nije dala da ga prije toga pročita - kaže M. J., sestra osobe koja je već treći tjedan na prisilnom liječenju. - Prekjučer su joj uzeli i mobitel, tako da s njom više ne možemo komunicirati.

Prekršajna sutkinja Lukić je, kako piše u rješenju o produljenju zadržavanja, tog 26. lipnja naložila da se Kvesićevu suprugu prisilno odvede uKliniku za psihijatriju KBC-a Osijek. Ondje su je, iako nije pružala nikakav otpor, vezali za krevet. Cijeli postupak izveden je krajnje ponižavajuće. U prijavi koju je Jasminka Biloš, odvjetnica zatočene žene, u ime njene sestre M. J. i nećakinje S. J. podnijela ravnatelju KBC-a Osijek piše: “Mi smo nazočile njezinom prijemu na odjel. Prijem je izgledao tako da se ona u prisutnosti medicinske sestre i dva policajca, koji su stajali na otvorenim vratima te sobe, skidala i oblačila gornji dio pidžame.

Policajci se nisu željeli ni okrenuti, a sestra nije po tom pitanju ništa poduzela. Mi smo očevici tog događaja. Iako se (navodi se ime dovedene žene, op.a.) nije opirala, polegnuta je na krevet zavezanih ruku, te joj je dan sedativ koji je navodno dobrovoljno popila”.

- Potom sam, bez dijagnoze, kljukana lijekovima. Svaki put kad bi mi dali lijek, morala sam zinuti kako bi se uvjerili da sam ga progutala. Na pitanje kakve lijekove pijem i zašto, rečeno mi je da to nije moja briga - ispričala je novinaru Jutarnjeg 7. srpnja, u krugu KBC-a Osijek, supruga poznatog osječkog suca.

Josip Frajlić, sudac Županijskoj suda u Osijeku, gdje kao sudac radi i suprug žene na prisilnom liječenju, donio je 3. srpnja rješenje na temelju iskaza sudskog vještaka Berislava Pašalića, kojim je ženu proglasio opasnom za sebe i okolinu, o nastavku prisilnog liječenja do 23. srpnja.

Dr. Jasminka Horvatić, klinička psihologinja i primarijus dr. Ljubomir Radovančević, neurolog psihijatar, oboje sudski vještaci iz Zagreba, na zahtjev odvjetnice Biloš, koja zastupa suprugu osječkog županijskog suca, dali su - u odvojenim mišljenjima - specijalistički nalaz koji u potpunosti negira mišljenje psihijatra Pašalića. Po njihovu mišljenju, prisilna hospitalizacija koju je sucu preporučio Pašalić potpuno je nepotrebna. “Na osnovu iskaza i ponašanja klijentice, opisanog u nalazu, ne može se zaključiti da je nužna prisilna hospitalizacije”, piše u specijalističkom mišljenju dr. Jasminke Horvatić.

Isti stav ima i primarijus Radovančević, inače potpredsjednik Hrvatske udruge za promicanje prava pacijenata: “S NN se postupalo kao da ima ozbiljne duševne smetnje, a zapravo anamneza to nije pokazala i nije postavljena dijagnoza koja bi opravdala takav postupak. Nije također moguće da neki ozbiljni psihički poremećaj ne bi bio ranije prepoznat, a to što je udarila svog sina, isprovocirana dužim maltretiranjem, otvorenom šakom, nije dovoljan razlog za promišljanje na neki duševni poremećaj”.

Dr. Radovančević kaže da nije bilo nikakvih naznaka da bi supruga županijskog suca u Osijeku predstavljala opasnost za sebe ili druge. “Svaki bi psihijatar, pa i laik, po zdravom razumu vidio da se ne radi ni o kakvom duševnom poremećaju”, tvrdi dr. Radovančević i zaključuje: “Spominjanje mogućnosti ranijeg smrtnog ishoda samo je pretjerivanje da bi se isforsirano omogućilo prisilno zadržavanje”.

Supruga osječkog županijskog suca praktična je vjernica, pa kada je osječki svećenik, franjevac Jakov Ripić doznao što joj se dogodilo, na brojne je adrese poslao elektroničku poruku, upozoravajući na njenu prisilnu hospitalizaciju.

“Prije četiri dana njezin muž (navodi se ime), uz pomoć policije i suda, je nasilno strpao svoju ženu (navodi se ime) u bolnicu na psihijatriju, jer je želi proglasiti ludom i oduzeti joj svu njezinu imovinu”, navodi fra Jakov. On tvrdi da je sučeva nakana dovesti sebi ljubavnicu s kojom je u vezi. “Njen muž joj stalno prijeti govoreći da je on treći čovjek u gradu po moći i ugledu i da može s njom raditi što hoće, jer mu nitko ništa ne može”, navodi fra Jakov. “Čak su i neki odvjetnici odbili pomoći gospođi jer se ne žele zamjeriti njenom mužu”. Osječki franjevac pozvao je vjernike na misi da se mole za osobu odvedenu na prisilno liječenje. Nekoliko dana nakon toga, odlukom uprave Franjevačke provincije u Zagrebu ekspresno je premješten iz Osijeka u Varaždin.

Sestra supruge županijskog suca, M. J., potvrdila je Jutarnjem da ju je troje osječkih odvjetnika odbilo zastupati u strahu da se ne zamjere sucu. Odvjetnica Jasminka Biloš, koja je prihvatila zastupanje supruge osječkog županijskog suca, tvrdi da njenu klijenticu tretiraju kao pacijenticu s osobito teškim duševnim smetnjama, iako ona nema takvu dijagnozu od ranije, te nikada nije hospitalizirana ili prekršajno kažnjavana zbog obiteljskog nasilja ili nekog drugog djela. Smatra da su joj - nepotrebnom prisilnom hospitalizacijom - teško narušena ne samo prava pacijenta, nego i temeljna ljudska prava.

Sudac: Tko mi može jamčiti da ona jednom neće uzeti sjekiru u ruke?

- Moj život i život moje djece već su godinama pravi pakao - rekao je za Jutarnji list sudac Županijskog suda u Osijeku Ante Kvesić čija je supruga prisilno hospitalizirana.

- Kako se radi o bolesnoj osobi, mojoj supruzi, trpio sam. Ona je odbijala liječenje, a ja je nisam prisiljavao na odlazak liječniku baš zbog toga da, s obzirom na moju funkciju, to netko ne bi drugačije tumačio.

Na pitanje zašto ni jednom nije posjetio suprugu nakon što je 26. lipnja prisilno smještena na Kliniku za psihijatriju KBC-a Osijek, županijski sudac kaže da to nije učinio baš zbog toga da izbjegne mogućnost da svojim odlaskom na odjel izvrši pritisak na liječnike.

- Žao mi je što sestra moje supruge, koja zna da je ona bolesna, pozivanjem medija zapravo najviše šteti noj. Bilo bi bolje da pomogne u njezinu liječenju, da joj objasni kako je važno primanje terapije da bi popravila svoje zdravlje.

Osječkog suca pitali smo, s obzirom na dugogodišnje iskustvo u raznim kaznenim predmetima, smatra li da jedan šamar sinu može biti razlog za sudsku odluku o prisilnoj hospitalizaciji i zadržavanje na odjelu psihijatrije već 16 dana.

- Tko jamči da sljedeći put, umjesto pljuske otvorenim dlanom, u ruci ne bi bila sjekira ili nož - rekao je sudac.

Ogorčen je na istup fra Jakova Ripića koji je naveo da sudac sve to čini zbog ljubavnice i da bi razbaštinio vlastitu suprugu.

- Nije me ni kontaktirao, ni bilo što pitao, a zaključke je donio samo temeljem onoga što mu je rekla jedna strana - kaže poznati osječki sudac.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 11:59