O UHIĆENJU MERZEL

'Sram me je kao građanina, ali i kao člana SDP-a'

 Mate Piškor / CROPIX

ZAGREB - Nekoliko saborskih zastupnika ocijenilo je danas da bi sisačka županica Marina Lovrić Merzel trebala dati ostavku na svoju dužnost nakon što je pritvorena, neki se smatraju "osramoćenima kao građani Siska i SDP-a", neki smatraju da to "dokazuje da su svi isti", a bilo je i onih koji nisu željeli komentirati taj slučaj.

HNS-ov zastupnik Goran Beus Richembergh izjavio je da bi sisačka županica trebala odstupiti s dužnosti nakon što je pritvorena pod sumnjom u zlouporabu položaja

"Mislim da ne možete biti u zatvoru i obavljati ikakvu javnu dužnost. To je samo po sebi razumljivo. Činjenica je da je to presedan jer do sad nismo imali takav slučaj, ali ja se nadam da će prevladati razum, prije svega zbog interesa Sisačko-moslavačke županije i građana koji moraju imati funkcionalnu vlast", rekao je Beus Richembergh.

Naglasio je da nikad nije ugodno čuti da je netko na visokom političkom položaju tako ozbiljno optužen, ali i protumačio da ovaj i drugi recentni slučajevi pokazuju da politički predznak ne igra ulogu.

MILIJUNSKA ŠTETA Otkriveno zašto je uhićena sisačka županica Merzel

Istaknuo je, međutim, da svatko tko je optužen "mora imati pravo da kaže svoju istinu, odnosno priliku da se dokaže ili potisne nečija sumnja ili krivnja".

Na pitanje može li taj slučaj naštetiti Vladi, odgovorio je kako "sve to ima i može imati još većeg utjecaja", ali da je "najvažnije da se takve stvari rješavaju i čiste".

I Mirela Holy misli da bi županica trebala odstupiti.

"Ja se nikada ne uspoređujem s drugim ljudima, pa se neću uspoređivati ni s kolegicom Marinom. Mislim da bi trebala povući određene korake kako ne bi dalje štetila stranci. Mislim da bi trebala odstupiti", rekla je Holy.

Bivši gradonačelnik Siska Davorko Vidović kazao je kako se "osjeća osramoćenim i kao građanin Siska i kao član SDP-a".

"Osjećam se kao i većina građana Siska, tužno i pomalo osramoćeno, kao građanin, ali i kao član SDP-a. U ovom trenutku još uvijek nije podignuta optužnica, što ostavlja tračak nade da stvari ne moraju biti takve kakve jesu, ali i ovo samo po sebi je doista nešto što nije veselo i nije dobro, bez obzira iz koje stranke i kojega grada. To znači još dodatni uteg na reputaciju i vjerodostojnost ljudi koji se bave politikom", rekao je Vidović.

Na pitanje treba li sisačka županica dati ostavku, odgovorio je: "Ne raspolažem informacijama koje bi mi u ovom trenutku dale za pravo da nekom dajem savjete te vrste".

Kad je riječ o njezinu članstvu u Predsjedništvu SDP-a, Vidović je rekao kako će o tome odlučiti samo Predsjedništvo.

"Nisam član Predsjedništva, no ovo su doista ozbiljne optužbe i ako se potvrde, onda naravno da nema mjesta ni u članstvu, a kamoli Predsjedništvu SDP-a", dodao je.

HDZ-ovac Željko Reiner nije želio komentirati uhićenje sisačke županice.

"Ne bih komentirao uhićenje članice Predsjedništa SDP-a, gospođe Lovrić Merzel. Uvjeren sam da policija, USKOK i DORH rade svoj posao i da će ga obaviti korektno. Mislim da postupke u tijeku nije korektno komentirati", kazao je.

Laburist Dragutin Lesar uvjeren je da je slučaj Marine Lovrić Merzel "pokazuje da su jedni i drugi doista isti".

"Ne znam pozadinu svega, znam samo ono što su mediji prenijeli, tako da u pravosudni dio neću ulaziti. S političkog aspekta, SDP je na potezu odlučivanja. Da se to kod nas dogodilo, budite uvjereni da bi svaki takav dužnosnik stranke bio suspendiran istog trenutka, a u trenutku eventualnog podizanja optužnice i isključen iz stranke", rekao je Lesar.

Vladimir Šišljagić (HDSSB) primjećuje da je puno afera u posljednje vrijeme vezano za SDP.

"U njima je sam premijer i predsjednik SDP-a vrlo neodređen i neprincipijelan, s obzirom na sve ono što se događalo u vrijeme ovog dvogodišnjeg mandata. Prema tome, neprincipijelan je, nema ista stajališta, drugačija su ovisno o kojoj osobi se radi", ustvrdio je Šišljagić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 14:13