TANJI MATERIJALI

MOGU LI KONDOMI BITI KREIRANI TAKO DA SEKS BUDE BOLJI? Nakon dugih 50 godina, stiže nova generacija kondoma

 Arhiva

Mogu li kondomi biti kreirani tako da seks učine ugodnijim? To je ideja koja stoji iza nekoliko novih projekata kojima je cilj modernizirati prezervative i učiniti ih takvima da povećavaju užitak u seksu ili da ga barem odražavaju na normalnoj razini umjesto da ga umanjuju kao što je to često slučaj.

Znanstvenici sa Sveučilišta Tennessee pokušat će učiniti prezervative tanjima koristeći materijale koji se nazivaju superelastomeri, a mogu biti daleko rastezljiviji od gume koja se sada koristi za izradu prezervativa. Drugi od nekoliko takvih projekata koji rade na poboljšanju prezervativa vode znanstvenici na Sveučilištu u Manchesteru koji će pokušati kreirati nove prezervative od materijala koji se naziva grafen u kombinaciji s lateksom.

Taj novi, kombinirani materijal bit će tanji, čvršći i rastezljiviji, a znanstvenici se nadaju i da će imati potencijal da korisniku omogući veći užitak. Svaki od ovih projekata dobio je po 100 tisća dolara iz Fundacije Bill i Melinda Gates, koja je i pokrenula natječaj pod nazivom „Nova generacija prezervativa“.

Organizatori natječaja smatraju da u posljednjih 50 godina nije bilo gotovo nikakvih poboljšanja u tehnologiji izrade prezervativa te se nadaju da će, uspiju li se proizvesti kondomi koji su ugodniji za nošenje i koji seks čine još uzbudljivijim, muškarci biti skloniji da ih koriste, a to bi moglo pridonijeti smanjenju broja zarazaženih spolno prenosivim bolestima.

Jutarnji.hr ima novu rubriku Jutarnji doktor kojoj možete pristupiti na adresi doktor.jutarnji.hr

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 00:25