MSU I EUROKAZ

Crvena zastava Europske unije Dalibora Martinisa

Izvješena je zastava Europske unije, no žute zvijezde su na - crvenoj pozadini. Ansambl Cantus I/II/III izvodi “Internacionalu1848_ remix” pod ravnanjem Berislava Šipuša, a menu pripada visokoj internacionalnoj kuhinji.

‘Dovoljan komentar’

Neće se zaboraviti izvesti niti “Oda radosti”. Atmosfera je svečana i dostojanstvena. Tako će izgledati “Svečana večera”, performans koji će 1. srpnja u Muzeju suvremene umjetnosti u sklopu Eurokaza izvesti umjetnik Dalibor Martinis, a povodom ulaska Hrvatske u EU.

Crvenoj je zastavi naziv “ProlEUteri svih zemalja ujedinite se”, što je, kako kaže Martinis, “komentar dovoljan sam po sebi”.

Umjetnik će večerati za stolom, prvo sam i u tišini, a kasnije će mu se moći pridružiti i publika.

Temom identiteta, te ulaska u Uniju, bavi se i netom otvoreni 48. zagrebački salon gdje ovaj umjetnik također izlaže, i to priču o povijesti reklame Milana Vulpea (soboslikar) na Trgu.

‘Simultani govor’

Podsjetimo, nadalje, da je tema identiteta bila dijelom umjetnikovog prijašnjeg performansa “Simultani govor”. Martinis je, naime, stajao iza govornice i čitao govore niza političara, a dvanaest je prevoditelja istovremeno naglas čitalo iste govore na još 12 jezika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 23:03