BOGATSTVO ZA NERAD

UMIROVLJENI GENERAL TUŽI MINISTARSTVO OBRANE Traži pola milijuna kuna, a lagao da je radio prekovremeno

General Mate Obradović bilježio je svaki požar izvan radnog vremena kao da je svaki put bio na licu mjesta

Umirovljeni general Mate Obradović podnio je odštetni zahtjev Ministarstvu obrane kojim potražuje 520 tisuća kuna, doznaje Jutarnji list. Obradović ta sredstva potražuje za neisplaćene prekovremene sate, što mu prema njegovu mišljenju pripada, dok je bio zapovjednik protupožarnih snaga OSRH. Zahtjev se odnosi na razdoblje od 2010. do 2012. godine. Ministarstvo obrane u potpunosti je osporilo njegov zahtjev i o tome se očitovalo zakonskom zastupniku, odnosno Državnom odvjetništvu.

Prema tadašnjem ustroju, Zapovjedništvo protupožarnih snaga bilo je od lipnja do kraja listopada stacionirano u splitskim Divuljama, gdje je Obradović bio četiri mjeseca godišnje.

Prema tada važećoj Odluci o rasporedu tjednog i dnevnog radnog vremena djelatnih vojnih osoba, vojnici su imali 8-satno radno vrijeme, s time da dnevno radno vrijeme ne može biti dulje od 12 sati. No, upozoravaju naši sugovornici, odlukom je utvrđeno da radno vrijeme može biti i dulje u slučaju prekovremenog rada zbog neodgodivih poslova čije bi prekidanje prouzročilo štetne posljedice. A to gašenje požara sigurno jest.

Kako nam tvrde sugovornici, Obradović je kao svoj prekovremeni rad bilježio svaku intervenciju na gašenju požara koja se dogodila izvan radnog vremena. Bez obzira na to je li bio na lokaciji požara, u vojarni Divulje ili u vojarni Lora, gdje je bio smješten, te je, primjerice, intervenciju koordinirao telefonom.

General Obradović umirovljen je 2012. godine i danas je zamjenik predsjednika Nadzornog odbora Zrakoplovno-tehničkog centra, trgovačkog društva u 100-postnom vlasništvu države, i za to prima mjesečnu naknadu. Dakle, od iste države od koje prima mjesečnu naknadu traži isplatu više od pola milijuna kuna.

Šira javnost upoznala ga je 2010. godine, kada je suspendirao dvojicu pilota Ratnog zrakoplovstva koji su prilikom testiranja protupožarnog aviona krenuli u gašenje požara na farmi sa 1300 krava a da prethodno za gašenje nisu zatražili Obradovićevo odobrenje. Farma je spašena u posljednji trenutak i, umjesto pohvalom, Obradović je pilote “nagradio” stegovnom prijavom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 03:34