PAVIČIĆ IZ CANNESA

Pobjednik Cannesa trosatni 'Adelin život', melodrama o lezbijskoj vezi

 AFP

Francuski film “Adelin život: plava je najtoplija boja” tuniskog režisera Abdellatifa Kechichea pobjednik je 66. canneskog festivala koji je završen u nedjelju navečer svečanom dodjelom nagrada.

Međunarodni žiri kojim je predsjedao Steven Spielberg dodijelio je glavnu festivalsku nagradu ovoj trosatnoj melodrami koja prati početak i krah jedne lezbijske ljubavne veze.

Veliku nagradu žirija - po važnosti drugu festivalsku nagradu - dobili su američki autori Joel i Ethan Coen za svoju komediju “Inside Llewyn Davis” koja se bavi njujorškom folk scenom ranih 60-ih. Posebno priznanje žirija dobio je Japanac Hirokazu Kore-eda za film “Kakav otac, takav sin”, a nagradu za najbolju režiju Meksikanac Amat Escalante za film “Heli”. Nagradu za najbolji scenarij dobio je Kinez Jia Zhang-ke za film “Dodir grijeha”, koji je inače smatran jednim od favorita za Zlatnu palmu.

Nagradu za najbolju mušku ulogu dobio je američki veteran Bruce Dern za ulogu senilnog starca u filmu “Nebraska” Alexandera Paynea, a za najbolju žensku ulogu Francuskinja Berenice Bejo za ulogu u filmu “Prošlost” iranskog redatelja Asghara Farhadija.

Nagradu “Zlatna kamera” za najboljeg debitanta dobio je režiser iz Singapura Anthony Chen za film “Ilo, Ilo”. Nagradu programa Izvjestan pogled dobio je režiser iz Kambodže Rithy Panh za dokumentarac “Slika koja nedostaje”.

Pobjeda “Adelinog života” nije posebno iznenađenje. Iako uoči festivala nije smatran osobitim favoritom, iako je na festivalu prikazan dijelom nedovršen bez špice i odjave, Kechicheov film je nakon premijere u srijedu dočekan euforično, unatoč ekscesnoj duljini dobro ga je primila i publika, a oko rijetko kojeg filma postojao je tako jednodušni konsenzus (pogotovo domaće) kritike.

Tako je u anketi francuskog filmskog časopisa Le film francais čak jedanaest od petnaest anketiranih kritičara Kechicheovom filmu dalo maksimalnu ocjenu. Nastao po stripu “Plava je najtoplija boja” francuske grafičke umjetnice Julie Maroh, Kechicheov film pripovijeda o sudbini djevojke (debitan-tica Adele Exarchopoulos) koja u završnim razredima gimnazije otkriva vlastitu lezbijsku seksualnost.

Upoznaje stariju studenticu slikarstva Emmu ( Lea Seydoux) s kojom otpočinje erotski strasnu vezu. Kako prolaze godine, međutim, veza dvije ljubavnice ulazi u krizu, jer je Adele neambiciozna i sklona kućevnom mirnom životu, a Emma ambiciozna umjetnica koju zanima uspon u galerijskom svijetu.

Nakon razlaza, međutim, Adele ne može prežaliti Emmu i pokušava je po posljednji put vratiti u svoj život. Zanimljivo je da jednu od dvije glavne junakinje filma glumi velika nova zvijezda francuskog filma Lea Seydoux, a drugu potpuna početnica, naturščik Adele Exarchopoulos, koju je režiser Kechiche zapazio kad je sjedila - u kafiću.

U Cannesu je pravilo da se filmu koji osvoji Zlatnu palmu ne da ni jedna druga službena nagrada, što je u ovom slučaju zbilja šteta jer je Exarchopoulos apsolutno otkriće festivala i sigurno najdomljivija glumačka kreacija festivala.

Režiser filma Abdellatif Kechiche Tunižanin je rođen 1960. u gradu Tunisu. Internacionalni proboj doživio je 2007. svojim trećim filmom “Le graine et moulet” (Kuskus od cipla, kod nas preveden - Zrno i riba). Ta komedija o otpuštenom radniku brodogradilišta koji u mediteranskom gradiću Seteu pokušava otvoriti marokanski restoran u Francuskoj je bila veliki hit, a igrala je i u Hrvatskoj na splitskom festivalu mediteranskog filma. “Adelin život” je Kechicheov peti film.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 21:38