NAPADAČ NIJE STRANAC?

Psihijatar: 'Ubojica s Marjana mrzi žene i napada ih zbog seksualnog zadovoljstva. Napast će opet!'

Policija bi trebala raditi na tome da ga uvuče u zamku, a to neće biti lagan zadatak jer je riječ o lukavoj osobi
Split, 270812.Reportaza sa Marjana nakon ubojstva Meksikanke koja je zaklana i zakopana.Na fotografiji: policija i dalje osigurava mijesto ubojstva.Foto: Duje Klaric / CROPIX
 Duje Klarić / CROPIX

Iz Odjela za odnose s javnošću splitske policije u ponedjeljak su potvrdili da im je vlasnica apartmana u kojem je odsjela turistkinja iz Japana predala pismo u kojem djevojka spominje napad koji je pretrpjela na Marjanu. No, budući da je Japanka nastavila putovanje odmah nakon događaja, do sada još nisu uspjeli stupiti u kontakt s njom, jer još nije odgovorila na mail koji joj je poslan, piše Slobodna Dalmacija .

Kako smo jučer objavili, 26-godišnja djevojka iz Japana odsjela je u Splitu prije desetak dana, na proputovanju prema Dubrovniku. Prije odlaska iz apartmana, ostavila je pismo vlasnici u kojem zahvaljuje na gostoprimstvu, hvali grad, ljude i hranu, ali i u dvije rečenice spominje da je bila na Marjanu, gdje ju je “uhvatio stariji, čudan čovjek”, te da je bilo zastrašujuće. Je li riječ o istoj osobi koja je 25. kolovoza na Marjanu ubila meksičku državljanku Selene Margarit Graciano Macedo?

Psihijatar dr. Mijo Milas je nakon ubojstva ustvrdio da se vjerojatno radi o osobi od oko 40 godina, koji mrzi žene i napada ih jer tako postiže seksualno zadovoljstvo, te koji će ponoviti napad, možda već i u roku od mjesec dana, piše Slobodna Dalmacija .

No, s oprezom napominje kako se ne može sa sigurnošću kazati da je u slučaju ubojstva Selene Macedo i napada na Japanku riječ o istom napadaču.

- Ne bi trebalo širiti paniku, ne mora značiti da je riječ o istoj osobi. Ubojica Meksikanke mi se čini previše promućuran, previše inteligentan da bi ponovio napad na Marjanu u vrijeme dok je javnost toliko senzibilizirana vezano uz ubojstvo djevojke iz Meksika.

No, s druge strane, osoba koja je počinila ovaj drugi napad je patološka ličnost koja u sebi nosi probleme koji su toliko jaki da je napao djevojku bez obzira na sve što se događalo u posljednje vrijeme. Dakle, ne može se isključiti ni mogućnost da je riječ o istoj osobi. U tom slučaju, naravno, otpadaju sve sumnje da je možda riječ o strancu, koji se tu našao samo u prolazu. To znači da je napadač, ako je riječ o istoj osobi, u oba slučaja planirao napad. Sendviči koji su pronađeni nakon ubojstva pokazuju da je vrebao neko vrijeme, a mjesto na kojem je sakrio tijelo da je planirao način i samo mjesto napada – kaže dr. Milas.

Uočljiva je sličnost između ovih dvaju slučajeva – obje djevojke slične su fizičke građe, po vanjštini je vidljivo da su strankinje, šetale su same i fotografirale Marjan. Dr. Milas napominje i da je sasvim razumljivo ponašanje Japanke koja je nakon napada napustila grad.

- Ona je bila u stranoj zemlji, potpuno drugačije kulture, i bila je prestravljena. Ona je žrtva i “ima pravo” bojati se koliko hoće. Koliko sam razumio iz njezina pisma, napadača je doživjela kao strašnog, izobličenog. Dakle, njoj je na umu bilo što prije napustiti grad u kojem je doživjela traumatično iskustvo. Da se obratila policiji, vjerojatno bi bila ispitivana, vodili bi je na Marjan na mjesto napada, sve bi to potrajalo, pokvarilo joj putovanje i dodatno istraumatiziralo. Time što je ostavila pismo, ona je željela prijaviti događaj, a da sebe ne izloži dodatnim neugodnostima, i to je sve razumljivo. No, njezin bi iskaz svakako bio važan, ako policija uspije s njom stupiti u kontakt, prije svega radi opisa osobe – procjenjuje dr. Milas.

Napominje kako napadač može biti strašan, odnosno izobličen od gnjeva i agresije, ali možda je riječ i o nekoj vrsti fizičke izobličenosti? Kako uhvatiti ubojicu, odnosno ubojicu i oponašatelja, ako nije riječ o istoj osobi? - Bit će teško - kaže dr. Milas. Ubojica je inteligentna osoba, bez obzira što ga je nakon ubojstva nešto omelo, pa je ostavio mnoštvo tragova. Prije ili poslije on će napraviti pogrešku, ali do tada on može počiniti dosta zla. Policija bi trebala konstantno raditi na tome da ga uvuče u zamku, a to neće biti lagan zadatak jer je riječ o iznimno lukavoj osobi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 03:19