ŽELE SE ODCIJEPITI

ŠKOTSKA DOBILA UPOZORENJE IZ LONDONA 'Sami ćete biti krivi ako stvari pođu po zlu'

„U slučaju da postane samostalna država, Škotska će izgubiti pristup sofisticiranim protuterorističkim kapacitetima kojima raspolaže Velika Britanija“, upozorila je u Edinburghu britanska ministrica unutarnjih poslova Theresa May.

Istup bliske suradnice premijera Davida Camerona, predstavlja, do sada, najteže upozorenje britanske vlade, pobornicima samostalne Škotske. Poruka glasi: London vas neće zaustavljati, ali sami ćete biti krivi ako stvari pođu pozlu.

Iako je nagovijestila kako će i u slučaju škotskog otcjepljenja, postojati obaveštajna suradnja s Londonom, dodala je kako će ona biti na nižoj razini i u manjem opsegu, negoli je to sada slučaj.

Najgora varijanta podrazumijeva isključivanje Škotske iz hi-tech projekata britanske vlade, poput 860 milijuna funti vrijednog programa kibernetičke sigurnosti, ali i razmjene obavještajnih podataka s Amerikom, Kanadom, Australijom i Novim Zelandom. „Škoti će se morati dokazati prije nego im dozvolimo razmjenu važnih podatka, i to tako što će izgraditi vlastitu i snažnu obavještajnu strukturu.

No, škotska država možda neće imati kapacitete kakve ima Velika Britanija, a to znači da će škotske građane izložiti snažnim sigurnosnim opasnostima“, rekla je Theresa May, aludirajući na potencijalne napade islamskih terorista.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 12:38