U TAMI: ZVJEZDANE STAZE

Stiže spektakl vrijedan čak 185 milijuna dolara

J. J. Abrams i njegova ekipa ovih se dana baš nisu naspavali: skakutali su kroz vremenske zone s jednog na drugi kraj svijeta, s premijere na premijeru. Njihov dugoiščekivani blockbuster U tami: Zvjezdane staze” najprije je prošlog tjedna imao premijeru u Sydneyju, zatim je prikazan u Moskvi, pa u Parizu i Berlinu, a jučer i u Londonu.

Abrams nije izostao ni s jedne prigode, a glumci su se mijenjali kako su kome dopuštale obaveze. Chris Pine i Zachary Quinto nisu propustili niti jednu premijeru, Alice Eve, nova članica stalne postave posade svemirskog broda Enterprise, nastojala je da je što više zamijete, Novozelanđanin Karl Urban, dakako, nije htio izostati s premijere u Sydneyju, dok su Zoe Saldana i Simon Pegg iskrsnuli u Berlinu i Londonu.

Dugo iščekivanje

Od narednog vikenda film će se naći u britanskim i njemačkim kinima, moći ćete ga gledati i u nas, ali samo u zagrebačkom IMAX-u u Arena centru, no već od sredine svibnja bit će prisutan svuda. Sve ovo bilo je samo zagrijavanje za atrakciju skupu 185 milijuna dolara, a i puno više, ako se u budžet uračunaju i reklamni troškovi.

Cilj nije privući samo poklonike “Zvjezdanih staza”, nego i one koji dosad nisu vidjeli još ni jednu seriju niti film: upravo zato Abrams neprestano naglašava kako se “U tami” može pogledati i ako nemate nikakvo predznanje o Kirku, Spocku, Zemljanima i Vulkancima te još koječemu čime vlada svaki “trekkie”, strasni poklonik univerzuma “Zvjezdanih staza”.

Zašto smo pune četiri godine čekali na film koji bi neka druga velika hollywoodska kompanija napravila puno ranije? Krivac je, naravno, Abrams. Prezaposleni tvorac serija “Alias”, “Izgubljeni” i “Na rubu” u protekle je tri godine predstavio još tri nove serije (“Ljudi od važnosti”, “Alcatraz” i “Revolucija”), režirao jedan odličan film (“Super 8”) te producirao četvrto izdanje “Nemoguće misije”.

Zaposleni redatelj

Vrhunac karijere svakako mu je bilo novo lansiranje filmskog serijala “Zvjezdane staze”, koji polako gubio publiku dok je Enterpriseom upravljao Patrick Stewart kao kapetan Jean-Luc Picard: Abrams se odlučio za rizičan koncept, krenuo je u razdoblje dok radnja u kultnoj seriji iz druge polovice šezdesetih nije ni počela, odabrao nove, mlade glumce i dočarao nam stasanje likova koje smo zavoljeli u serijama i filmovima.

Njegove “Zvjezdane staze” imale su premijeru u svibnju 2009., dočekane su s odobravanjem i zaradile 385 milijuna bruto, puno više nego bilo koji od deset dotadašnjih filmova iz serijala. Pokazalo se da je Abrams bio u pravu kada svom proizvodu nije htio dodati brojku: tko bio, zaboga, htio gledati film s rednim brojem jedanaest.

Ovako su “Zvjezdane staze” označile novi početak, a jedini je problem bio kako natjerati prezaposlenog redatelja, scenarista i producenta da prione na naredni film. Nije samo on bio kočnica, i njegovi glavni scenaristi Alex Kurtzman i Roberto Orci bili su pretrpani obavezama, pa su 2010., na prvom radnom sastanku za predstojeći projekt morali konstatirati da nemaju pojma što će se u filmu događati. Naposljetku ih je kompanija Paramount - koja je davne 1979. proizvela prve filmske “Zvjezdane staze” u režiji Roberta Wisea - pritisnula rokovima, scenarij je dovršen tijekom 2011., a datum premijere se pomicao od lipnja 2012. pa sve do ovoga svibnja.

Atraktivan film

Glavna je tehnička novina što ćete film moći gledati u 3-D formatu. Paramount je na tome insistirao (razumljivo, to mu jamči veći prihod od kino-ulaznica), Abrams nije bio oduševljen jer se sa 3-kamerama puno teže radi, pa je postignut dogovor da se film snimi digitalnim 2-D kamerama i zatim prebaci na 3-D. Dio materijala napravljen je uz pomoć IMAX kamera vrhunske rezolucije: upravo zbog toga bit će pravi užitak vidjeti film u zagrebačkom IMAX-u.

Ako ste gledali Abramsove “Zvjezdane staze”, valjda ste shvatili na čemu se zasniva radnja - na neprestanom podbadanju Kirka ( Chris Pine) i Spocka ( Zachary Quinto) koji nastoje potvrditi svoj autoritet sve do trenutka dok ne shvate da zajedno predstavljaju savršen spoj intuicije i logike te da im nema druge nego surađivati.

“U tami” počinje upravo takvom situacijom, nakon neuspjele misije Kirk je još jednom izgubio položaj zapovjednika Enterprisea i mora se vratiti natrag na akademiju, dok Spock opet dobije priliku da ga zamijeni. Naravno, zakratko, jer miru u svemiru zaprijeti terorist po imenu John Harrison ( Benedict Cumberbatch), koji je upravo uništio londonsku filijalu Zvjezdane flote. Harrison je i sam nekoć bio visoki časnik te organizacije, pa je borba s njim tim teža, jer poznaje njezin ustroj. Ipak, kada se Kirk i Spock nađu na pravim mjestima, nijedan protivnik nije nesavladiv.

Sudeći prema prvim recenzijama, Abrams je opet napravio atraktivan film. Zbivanja se odigravaju vrtoglavo brzo kao i u prethodnom izdanju, scena krcatih pogibeljima je napretek, a usput se i likovi posade Enterprisea još sugestivnije profiliraju nego dosad.

Novi nastavak

Alice Eve kao dr. Carol Marcus navodno još nije dobila zadovoljavajući prostor, ali valjda će i to dogoditi u nekom od narednih filmova. Uostalom, ovaj put će pauza biti nešto kraća, budući da je treće izdanje novog serijala “Zvjezdanih staza” najavljeno za ljeto 2016., znači, čekat ćemo samo tri a ne četiri godine. Hoće li ga Abrams ponovno režirati? Hollywoodski čudotvorac ne isključuje tu mogućnost, no kako li će to stići, kada 2015. mora završiti novi film iz serijala Georgea Lucasa “Ratovi zvijezda”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 07:32