NOVI PROJEKTI

STIŽU PRVI NOVCI IZ EU FONDOVA 28 poduzetnika dobilo ugovore za ukupno 250 milijuna kuna bespovratnih sredstva

Zagreb, 240314.Trg Burze, HNB.Konferencija "Financiranje ulaganja u Hrvatskoj - Kako Europska investicijska banka moze pomoci" odrzala se u organizaciji Hrvatske narodne banke (HNB) i Europske investicijske banke (EIB). Na fotografiji: Gordan Maras.Foto: Goran Mehkek / CROPIX
 Goran Mehkek / CROPIX

ZAGREB - Proizvodnih i turističkih 28 poduzetnika danas je dobilo prve ugovore u Hrvatskoj za ukupno blizu 250 milijuna kuna bespovratnih sredstva iz strukturnih europskih fondova za svoje projekte ukupno vrijedne 641,5 milijuna kuna koje trebaju realizirati u idućih godinu i pol dana.

Od toga je 19 proizvodnih, a devet turističkih projekata koji će po završetku imati oko 600 otvorenih novih radnih mjesta i pridonijeti jačanju ulagačkog potencijala u Hrvatskoj, rečeno je na svečanosti uručenja ugovora.

Ugovore su uručili ministri poduzetništva i obrta Gordan Maras i regionalnog razvoja i fondova EU Branko Grčić te zamjenik ministra turizma Ratomir Ivičić uz prisustvo ravnateljice Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU (SAFU) Nataše Mikuš Žigman.

Njihova su ministarstva i SAFU operativno i s tehničkom pomoći sudjelovali u provođenju prvog natječja za dodjelu prvih sredstava hrvatskim poduzetnicima iz EU fondova u okviru Operativnog programa regionalna konkurentnost 2017.-2013.

Od objave tog natječaja do odobrenja sredstava i dodjele prvih ugovora prošlo je pet mjeseci na što je ministra Maras, kako je kazao, ponosan jer dokazuje da se sredstva iz EU-a ne moraju čekati dugo i da se u Hrvatskoj znaju relativno brzo odraditi postupci za apsorpciju tih sredstava.

Na natječaj je ukupno bilo prijavljeno 130 projekata, od kojih je potpore dobilo 28, a odobrena sredstva dobivat će u fazama, od čega 30 posto odmah.

Ujedno je najavio da će uskoro, na jesen i zimu, ići novi natječaji za daljih oko 150 milijuna eura do kraja ove godine uz EU fondova i poduzetnici se mogu ponovo natjecati kao i svi drugi s kvalitetnim i pripremljenim projektima, poručio je Maras.

S obzirom da su projekti iz cijele Hrvatske, a šest i iz Slavonije, Maras smatra da to dokazuje da ta kao i druge manje razvijene regije u zemlji nisu i neće biti zapostavljene pri raspodjeli novca iz EU-a makar se u to, kako je kazao, sumnja.

Podsjetio je i da u idućih šest godina hrvatski mali i srednji poduzetnici mogu računati na desetke natječaja za oko milijardu bespovratnih eura iz EU fondova, što smatra dodatnom dobrom prilikom za pokretanje hrvatskog gospodarstva i jačanje njegove konkurentnosti.

To smatra i Grčić koji je poduzetnicima čestitao na izuzetno vrijednim projektima za koje su dobili novac iz EU-a koji samim time, po njegovoj ocjeni, ide u pravom smjeru.

Iz projekata se vidi i koji su kriteriji selekcije i da tu nema nikakvog namještanja, istaknuo je Grčić dodajući da, iako ta prva sredstava iz EU fondova od oko 30-ak milijuna eura ili 250 milijuna kuna, nisu velika ipak su respektabilna. Ponovio je poziv poduzetnicima da se jave na buduće natječaje za korištenje EU fondova jer dobivaju bespovratna sredstva.

U ime prvih poduzetnika iz proizvodnog segmenta koji su dobili te novce prisutnima se obratio Darko Crk, direktor tvrtke Data Link iz Bjelovara koja je dobila 4,6 milijuna kuna iz EU-a, dok je u ime 'dobitnika' iz turizma to učinio Jože Tomaš, direktor splitskog hotela Park koji je dobio 26 milijuna kuna.

Obojica su pritom istaknula da je svaka potpora poduzetnicima u ovim teškim vremenima itekako dobrodošla, kao i da je procedura prijave na natječaj za ta sredstva vrlo zahtjevna, da su se neki koristili i uslugama konzultanata, te da treba i do dva-tri mjeseca da se sva dokumentacija kvalitetno pripremi i uskladi u čemu su imali i veliku pomoć od spomenutih ministarstava.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 06:50