JUTARNJI.HR ZA GRAĐANE EUROPE

VODIČ ZA BOLJI ŽIVOT U EU Kako naći novi posao, kako se školovati, kako otvoriti tvrtku, koji su poslovi najtraženiji...

ZA VAS SMO ISTRAŽILI: Kako ćete putovati od 1. srpnja? Koliko će shopping biti jeftiniji i zašto ste dosad plaćali skupo? Kako otvoriti tvrtku u EU i zaraditi? Koji su poslovi najtraženiji? Što vam treba za preseljenje? Koliko novca dobivate na burzi rada u EU zemljama? Koji je studentski smještaj najbolji? Gdje su metro i muzeji za studente besplatni? Kako možete na operaciju u Berlin na trošak HZZO-a? Koji su brojevi hitne pomoći EU zemalja i na što posebno paziti kada zovete hitnu pomoć u Francuskoj?
 Dragan Matić / Cropix

Hrvatska je od 1. srpnja 28. članica Europske unije.

Ulazak u veliku zajednicu europskih naroda od 500 milijuna stanovnika radikalno će promijeniti naš život. Kako bismo vam pomogli u snalaženju u gomili novih pravila prilikom shoppinga, zapošljavanja, liječenja, poslovanja i školovanja, Jutarnji je objavio pet najdetaljnijih vodiča koji će vam olakšati život u EU.

U prilogu Kako kupovati u EU’ donosi opsežne upute o porezima, trošarinama i carinama. Jedna ili 20 fotelja u Grazu, pet prijenosnih računala u Münchenu ili 12 kilograma sira trapista u Nagykanizsi, na granici vas više nitko ništa neće pitati jer carinika na granicama sa Slovenijom, Mađarskom i Italijom više neće biti. Koliko ćete plaćati vaše omiljene parfeme, cipele i knjige koje kupujete preko interneta? Zašto ste dosad tako skupo plaćali? Koliko ćete uštedjeti? Sve o novim, boljim pravilima shopinga i vašem novom, jeftinijem životu saznat ćete u ponedjeljak.

U prilogu ‘Kako se školovati u EU’ otkrivamo kako će EU pružiti mladim Hrvatima velike šanse za studij u inozemstvu. Jeste li znali da na nekim prestižnim sveučilištima uopće nema školarine? Jeste li znali koji je najjeftiniji i najbolji studentski smještaj u Njemačkoj, Austriji, Francuskoj ili Engleskoj? Jeste li znali kako možete dobiti zdravstveno osiguranje i je li vlak Berlin-Hamburg besplatan? Vodimo vas kroz sve tajne studiranja i studentskog života u 10 europskih zemalja. Istražili smo za vas sve o cijenama stanova i hrane, školarinama, studentskim pravima i pogodnostima.

Zanima vas kako možete zaraditi ozbiljan novac u EU? U prilogu 'Kako poslovati u EU' donosimo detaljne i precizne upute kako otvoriti tvrtku u EU te informacije o porezima i davanjima kao i najpropulzivnijim sektorima u 10 europskih zemalja. U kojoj zemlji je najisplativije pokrenuti biznis? Gdje će vas dočekati kao partnera, a gdje plaćate najveće poreze i doprinose? Saznajte u srijedu.

Znate li koja su najtraženija zanimanja u 10 najatraktivnijih europskih zemalja? Želite aplicirati, ali niste sigurni da li ste dobar kandidat? Ne znate gdje sve možete pronaći poslove koji se nude? Što vam sve treba za preseljenje? A vašoj obitelji? Što ako dobijete otkaz i završite na burzi rada? Sve to, i još puno informacija otkrivamo u prilogu ‘Kako se zaposliti u EU’.

U prilogu ‘Kako ćemo se liječiti’ otkrivamo tajne novog sustava. Od 1. srpnja imate ćete novu zdravstvenu iskaznicu i moći ćete u bilo koju EU bolnicu u hitnom slučaju. Ali, od 25. listopada, kada stupa na snagu posebna EU direktiva, moći ćete se i liječiti u bilo kojoj bolnici koju odaberete u cijeni koju vam u Hrvatskoj plaća HZZO. Sve što je iznad toga sami ćete nadoplatiti. Kako ostvariti pravo na liječenje u EU, koliko to košta, na što sve morate obratiti pažnju, saznajte u ovom prilogu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 21:26