LOŠA VIJEST ZA RIBARE

NOVA ODLUKA EUROPSKE UNIJE Europarlament srezao subvencije ribarima, financirat će očuvanje ribljeg fonda

Ribari su nešto ipak dobili, vlasnicima ribarica subvencionirat će se zamjena motora modernijim modelima
 Srećko Niketić / Cropix

Europski parlament u srijedu je u Strasbourgu odbio većinu prijedloga za nove subvencije u ribarstvu i prebacio novac ekološkim mjerama za sprečavanje pretjeranog izlova. Komercijalnim ribarskim flotama ostavili su nešto subvencija. Glasalo se o 6,5 milijardi eura proračuna za financiranje Zajedničke ribarske politike Europske unije od 2014. pa u idućih sedam godina. Europarlamentarci su odbili prijedlog vlasnika ribarskih flota da se subvencionira gradnja novih ribarica i umjesto toga podržali prijedloge znanstvenika i konzervacionista koji traže više novca za istraživanje ribljeg fonda iuvođenje propisa kojima bi se on zaštitio.

Ribari su nešto ipak dobili, vlasnicima ribarica subvencionirat će se zamjena motora modernijim modelima.Kritičari upozoravaju da će to povećati njihov ribolovni kapacitet jer su novi motori efikasniji i ribarice mogu dulje ostati na moru. Ribarima će se plaćati privremena obustava ribolova, što će, nadaju se, kratkoročno smanjiti pretjerani izlov ali konzervacionisti strahuju da će to stvoriti rezervnu vojsku nezaposlenih ribara umjesto da trajno smanji kapacitet izlova.

Povjerenica za Europske komisije za ribarstvo Maria Damanaki, inače zagovornica ekološkog pristupa, kaže da je ipak "zadovoljna ukupnim ishodom glasanja" jer je ono otvorilo put za finalne pregovore koje će Europski parlament voditi s ministarstvima ribarstva zemalja članica i Europskom komisijom. Damanaki se nada da će sporazum postići pravovremeno kako bi se novac mogao početi isplaćivati u siječnju, ali stručnjaci u Bruxellesu upozoravaju da će sigurno trajati dulje.

Prema studijama Europske komisije, europska je ribarska flota dva je do tri puta veća nego što bi bilo ekološki i ekonomski održivo. Revizija ribarske politike trebala bi svesti kapacitet flota na održivu razinu i omogućiti da se ribarskim fondom upravlja na znanstvenim načelima maksimalnog održivog ulova do 2015. godine.

Organizacije za zaštitu okoliša kažu da je rezultat glasanja u Europskom parlamentu mješovit. Savjetnik koalicije Ocean2012 i Humanitarne zaklade Pew Markus Knigge, kaže da je parlament uspio obuzdati interese koje guraju ministarstva ribarstva članica EU a to su interesi ribarske industrije. Kao dokaz je naveo veće financiranje prikupljanja podataka, kontrole i provedbe propisa za očuvanje ribljeg fonda. Ali upozorio je da europarlamentarci "nisu pokazali ambiciju za ukidanje subvencija koje doprinose pretjeranom izlovu.

Ovo je prva godina u kojoj Europski parlament ima ravnopravni utjecaj na određivanje ribarske politike sa 28 članica EU i Europskom komisijom. U srijedu je glasao o više od 600 amandmana, a neke od ishoda glasanja morat će objasniti parlamentarna pravna služba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 11:13