EKSKLUZIVNO IZ PARIZA

FOTO: 'SVOJOJ ĆEMO DJECI OSTAVITI DRŽAVU JEDNAKIH PRAVA ZA SVE!' Vincent i Bruno postali supružnici

 AFP

PARIZ – Danas u 17.30 u gradskoj vijećnici Montpelliera Vincent i Bruno nakon godina čekanja izrekli su povijesno DA. Time su u povijest ušli kao prvi homoseksualni par koji je prema nedavno usvojenom francuskom zakonu o jednakosti, i službeno ozakonio vezu.

Uz prisustvo kumova i direktan prijenos na TV-u, Vincent i Bruno su rekli "uzimam" te su na kraju razmjenili prstenje i poljubili se.

Za vrijeme ceremonije bilo je mnogo emocija, a među brojnim uzvanicima pala je i pokoja suza. Nakon velikog pljeska i i čestitiki više od 500 uzvanika, Vincent i Bruno zahvalili su se na svemu.

Pola sata prije početka ceremonije skupina protivnika anti gay brakova pokušala je nasilno ući, no zahvaljujući velikim mjerama sigurnosti nisu uspjeli. Oko 100-njak policajaca i oko 80-ak pripadnika francuske žandarmerije osiguravalo je prostor u i oko vijećnice.

Uz nevjerojatan interes javnosti na prvom u povijesti francuskom homoseksualnom vjenčanju, prisustvovalo je više od 240 akreditiranih novinara iz cijelog svijeta.

Sama ceremonija održala se u najvećoj sali gradske vijećnice, a zbog velikog je interesa javnosti, na platou ispred postavljen je i veliki ekran kako bi svi koji žele mogli svjedočiti ovom i simboličnom vjenčanju. «Simbol nismo ja ili Bruno, simbol je ovaj povijesni zakon o jednakosti, simbol su svi oni koji su se posljednjih mjeseci i godina borili za ovaj zakon. To je naša zajednička pobjeda, slavimo i zahvaljujući svim tim ljudima » rekli su na konferenciji za novinare uoči vjenčanja Vincent i Bruno.

Na vjenčanje je došla i glasnogovornica Vlade i ministrica za prava žena Najat Vallaud – Bellkacem, ali i mnoge druge, manje ili više poznate osobe iz francuskog javnog života.

Vjenčanje se održalo i uz veliku potporu gradonačelnice Montpelliera, Hélène Mandroux, a koja se danas prvi put u povijesti zemlje supružnicima obratitila kao «suprug Vincent» i «suprug Bruno».

U nedavnom ekskluzivnom intervjuu Jutarnjem listu 40-godišnji Vincent i 30-godišnji Bruno rekli su da su izuzetno sretni jer će nakon godina nejednakosti konačno «svojoj djeci u nasljeđe ostaviti državu jednakih prava za sve ». Vincent i Bruno vrlo brzo žele usvojiti i dijete.

Zakon koji omogućava brak i usvajanje djece istospolnim parovima izglasan je u parlamentu 23. travnja, a nakon što ga je potvrdilo ustavno vijeće, 18. svibnja objavio ga je Francois Hollande.

Francuska je, usvajanjem ovog zakona, postala 14. zemlja svijeta i deveta europska, koja istospolnim zajednicama jamči jednaka prava kao i heteroseksualnim. Inače «jednakost za sve» bilo je jedno od temeljnih predizbornih obećanja socijalističkoga predsjednika François Hollandea.

I dok je sve posljednjih dana u slavlju prvog francuskog gay vjenčanja, prošle je nedjelje održan i posljednji veliki prosvjed protivnika zakona o jednakosti. I dok su službeni policijski izvori tvrdili da se na prosvjedu okupilo oko 150 tisuća ljudi, organizatori tvrde da je više od milijun prosvjednika izašlo kako bi dalo glas tradicionalnom poimanju obitelji. Uz velike mjere osiguranja te 4500 mobiliziranih policajaca, prosvjed je završen uz konačnu bilancu od gotovo 300 uhićenih, te 30-ak lakše ozlijeđenih. Sukobe s policijom izazvali su većinom maskirani pojedinci, pripadnici francuske ekstremne desnice, koji su na policiju i novinare bacali kamenje i staklene boce.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 14:58