NAKON ISPRIKE KIMU DOTCOMU

Obavještajci na Novom Zelandu dobili pravo špijunirati svoje državljane

 AP Photo/New Zealand Herald, Sarah Ivey

Novi zakon na Novom Zelandu dopušta glavnoj obavještajnoj agenciji da špijunira državljane i legalne stanovnike te zemlje.

Parlament je šire ovlasti Vladinog ureda za sigurnost komunikacija (GCSB) potvrdio sa 61 glasom za i 59 glasova protiv. Dosad je ta agencija imala pravo nadgledati samo osobe koje nisu imale pravo boravišta i prebivališta na Novom Zelandu.

Novi zakon donesen je nakon skandala zbog toga što je GCSB nadgledao internetskog mogula Kima Dotcoma, njemačkog državljana s pravom boravka na Novom Zelandu. Agencija je surađivala s američkim službama koje su istraživale Dotcoma, osnivača web servisa Megaupload, zbog optužbi za kršenje autorskih prava, online pirateriju i pranje novca. GCSB je, zahvaljujući tome što je ilegalno prisluškivao Dotcoma i nadzirao njegove komunikacije, pomogao policiji da ga locira. Tri dana kasnije, premijer John Key ispričao se zbog ilegalnog špijuniranja ne samo Dotcomu, nego i svim Novozelanđanima. U ožujku je sud presudio da Dotcom može i tužiti GCSB i policiju.

Dotcom sve optužbe negira i trenutačno se u Novom Zelandu bori protiv izručenja SAD-u. No, zbog njega je ipak promijenjen zakon. GCSB sada smije špijunirati i državljane i strance s pravom boravka kako bi pomogao policiji, vojsci i drugim obavještajnim službama koje imaju zakonito dopuštenje za to.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 08:08