DAO PODRŠKU SABI

MILANOVIĆ U VUKOVARU 'Vi birate hoće li ovo biti Ružičkin grad ili kasaba mržnje'

Premijer Milanović u Vukovaru je neizravno dao podršku gradonačelniku Željku Sabi, protiv kojega je nedavno podignuta optužnica.
 Vlado Kos/Cropix

VUKOVAR - Predsjedništvo SDP-a i predsjednik stranke te premijer Zoran Milanović apsolutno stoje iza vukovarskog gradonačelnika i njihovog saborskog zastupnika Željka Sabe. Nedvosmislen je to zaključak Milanovićevog dolaska u Vukovar i govora na izbornoj konvenciji vukovarsko-srijemskog SDP-a u ponedjeljak poslijepodne - četiri dana nakon što je na Županijskom sudu u Osijeku potvrđena optužnica protiv Sabe zbog sumnji da je pokušao podmititi HDZ-ove gradske vijećnike Mariju Budimir i Radivoja Đurića, odnosno svega nekoliko sati nakon što je postalo jasno da se Vukovaru spremaju novi izbori jer je izvjesno da Sabin proračun neće dobiti podršku Gradskog vijeća u kojoj većinu čini oporba predvođena HDZ-om.

Činjenicu da je SDP dva puta zaredom pobijedio na izborima u Vukovaru Milanović je nazvao čudom, čime je neizravno pohvalio Sabu.

- Ravno je malom čudu ono što se ovdje dogodilo dva puta. Da su građani bez obzira na svu galamu, dreku, ugroze, ucjene… dva puta prepoznali što je dobro za njih, za Hrvate i Srbe u Vukovaru, za Hrvatsku. Svi znamo koliko je bilo teško, koliko smo igrali fer i po pravilima, koliko je sve visjelo o niti i koliko još uvijek visi o niti. Koliko je ljudskog poštenja, upornosti, rada, truda, tvrdoglavosti potrebno da bi se stvari odradile i koliko je zloće i zlobe potrebno da bi se stvari srušile - rekao je Milanović, koji je progovorio i o međunacionalnim odnosima u kontekstu aktualne situacije s ćirilicom, pri čemu je kao lajtmotiv uzeo Nobelovca Lavoslava Ružičku.

- Nalazimo su u Ružičkinom Domu. On je živio ovdje, u sredini koja nije bila jednonacionalna i Ružička nije hrvatsko prezime, ali je iz Vukovara. Ovom gradu dogodila se strašna kob za koju je netko odgovoran. Međutim, dogovorili smo se da ćemo drugačije i odabrali smo put, koji nam nije nametnut, da živimo zajedno i dok sam predsjednik SDP-a Hrvatske Vukovar će biti hrvatski grad, ali u njemu će se živjeti na europski način. Vukovar će opet biti uspješan, ali samo ako budemo zajedno, ako budemo poštivali jedni druge, svoje susjede. Tako vidim i Hrvatsku. Naprosto se morate odrediti jeste li grad Lavoslava Ružičke koji je bio Vukovarac, ali i građanin svijeta ili ste kasaba, grad u kojem se ne vidi ispod spuštenih trepavica, u kojem se svakoga mjerka, u kojem se mrzi. Takav grad Vukovar, što se mene tiče, neće biti, ali o tome odlučujete vi koji živite u Vukovaru - poručio je Milanović, naglasivši kako će dan uspjeha za Vukovar biti onaj kada njegov gradonačelnik ne bude morao tražiti pomoć od neke buduće premijerke ili premijera.

- Danas u Vukovaru jedina stranka koja to može osigurati je SDP. Svi drugi Vukovar guraju u 19. stoljeće i prije toga. Trebalo je izdržati sve pritiske, ali ići ćemo dalje. Mogu nas vrijeđati i napadati, ali radit ćemo po zakonu i po pravilima i ići ćemo težim putem. Ne dajte da vas isprovociraju, ali ne dajte ni da vas zaplaše. Jači ste, bolji ste, čestitiji, imate svoj stav i zato ste osuđeni na uspjeh - istaknuo je Milanović, koji je na kraju okupljenima čestitao Božić "katolički i pravoslavni, tu vas nitko ne broji i sretna vam Nova godina".

Milanović o polovici mandata: "Gospodarstvom nisam zadovoljan, ali drugim stvarima jesam"

Progovorio je Milanović i o polovici mandata Vlade kazavši kako nije zadovoljan "brzinom ni rezultatima ukupno, ako govorimo o gospodarskom rastu, radnim mjestima, ali drugim stvarima koje smo napravili jesam zadovoljan".

- Dvije godine od početka mandata Hrvatska je uređenija i urednija država. U Hrvatskoj se više ne gradi bez građevinskih dozvola, plaćaju se porezi. Fiskalizacija nije reforma, već svijest da se zakon mora provoditi. Te fiskalizacije nije bilo u glavi, ali to nije reforma, to je naprosto red. Imamo pretpostavke za gospodarski rast i nova radna mjesta i vjerujem u naš uspjeh - poručio je Milanović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 23:41