PRIRODNA MEDICINA

HOLLYWOODSKI HIT ZA IZBJELJIVANJE ZUBA Gwyneth Paltrow: 'Svako jutro mućkam ulje'

 Instagram

Znate li da ulje koje držite u smočnici i koristite za kuhanje može biti vrlo korisno i za nešto sasvim drugo? Proteklih nekoliko tjedana dvije poznate glumice, Gwyneth Paltrow i Shailene Woodley pažnju javnosti su skrenule na novi beauty trend koji ima korijene u drevnoj ayurvedskoj medicini.

Riječ je o terapiji svakodnevnim ispiranjem ili mućkanjem ulja u usnoj šupljini, čime se navodno odstranjuju otrovne tvari iz tijela, jača imunitet, pomaže kod glavobolja, zubobolja, bronhitisa, ekcema, bolesti crijeva, srca i bubrega, ženskih bolesti, grčeva i niza drugih bolesti, a uz to pomaže i u izbjeljivanju zubi.

– Ja sam nedavno počela „mućkati ulje“. Stavim u usta kokosovo ulje i mućkam ga u ustima 20 minuta, što je odlično za zdravlje usne šupljine i izbijeljuje zube – rekla je Gweneth Paltrow medijima dodavši da je ta metoda navodno jako dobra i za zdravlje i za lijep izgled kože.

Jutarnji.hr ima rubriku Jutarnji doktor kojoj možete pristupiti na adresi doktor.jutarnji.hr

Slično je rekla i Shailene Woodley u intervjuu za website Into the Glos : - Svima savjetujem da isprobaju mućkanje ulja. Radi se tako da ujutro u usta stavite kokosovo ili sezamovo ulje, mućkate ga 20 minuta i zatim ispljunete. To je fantastično! Zaista izbjeljuje zube, a tako je učinkovito zato što naslage na zubima nisu topive u vodi nego u ulju.

Ta terapija potječe iz drevne indijske ayurvedske prirodne medicine, u kojoj se ona smatra učinkovitim rješenjem za bolesti usne šupljine, ali i cijeli niz drugih bolesti i stanja organizma. No, nemojte odmah odbaciti svoju četkicu i pastu za zube jer nema istraživanja koja bi potvrdila čudotvorno djelovanje te terapije.

– Mućkanje ulja ne bi se trebalo primjenjivati za liječenje bolesti usne šupljine, poput karijesa ili bolesti desni. To može biti samo preventivno ispiranje usne šupljine koje se može primijenjivati uz uobičajenu higijenu zuba i usne šupljine te nikako zamjena za odlaske zubaru – upozorava američki profesor dentalne higijene Michelle Hurlbutt.

Jutarnji.hr ima rubriku Jutarnji doktor kojoj možete pristupiti na adresi doktor.jutarnji.hr

U svakom slučaju, ako ujutro imate 20 minuta viška i ako imate jak želudac, jer nije baš najugodnije i najukusnije što možete zamisliti kad se probudite, isprobajte. Možda i vaši zubi postanu hollywoodski bijeli.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 18:02