ČITATELJI O HZZO-u

ČITATELJI O HZZO: 'Sav novac od dopunskog potrošili na svoje plaće'

'Love ima samo na papiru, a tako je i s uplatom u drugi mirovinski stup', napisala je Vesna Dasović Cikuš
Zagreb, 310511.Reportaza o Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje.Na slici: podruznica HZZO-a u Klovicevoj.Foto: Boris Kovacev / CROPIX
 Boris Kovačev / CROPIX / BORIS KOVACEV

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) morat će ukinuti svoje police dopunskog zdravstvenog osiguranja, mišljenje je stručnjaka s kojima je Jutarnji list razgovarao u posljednjih nekoliko dana.

'HZZO ĆE MORATI UKINUTI DOPUNSKO OSIGURANJE' Stručnjaci o državnom zavodu

Za HZZO, objašnjava direktor Hrvatskog ureda za osiguranje Hrvoje Pauković, ne vrijede pravila kojih se ostali drže, a sav rizik i trošak poslovanja prebacuje se na porezne obveznike. U prošloj godini HZZO je ostvario ukupni gubitak od milijardu i 286 milijuna kuna, od čega je 250 milijuna kuna potrošeno na plaće službenika.

HZZO, naime, kao državni zavod, ima povlašten položaj, ne prolazi strogi nadzor kojem su izložena sva osiguravajuća društva u Hrvatskoj, rizik svog poslovanja prebacuje na proračun i sve gubitke financira novcem poreznih obveznika, zaključak je vodećih analitičara i djelatnika osiguravateljske industrije, ali i izvora pri Europskoj komisiji.

Time se, smatraju, onemogućuje razvoj tržišta i oštećuju građani.

O dopunskom zdravstvenom osiguranju izjasnili su se i čitatelji Jutarnjeg koji dijele isto mišljenje.

- 250.000.000 kuna samo za plaće! Nevjerojatno! Ispada da mi osiguranici dopunskim osiguranjem "dajemo" plaće svim zaposlenicima u HZZO. Pa koliko to njih "skrbi" o tih 80 kuna po osiguraniku. Mislio sam da sav taj novac ide samo za zdravstvenu skrb osiguranika. Od koga su službenici dobivali plaću kada nije, u dobra stara vremena, bilo dopunskog zdravstvenog osiguranja!? - pita se čitatelj Marijan Horvatić.

- Love ima samo na papiru - tko zna gdje je naša lova, a tako je i s uplatom u drugi mirovinski stup, sve je na papiru!! a u stvarnosti - pametnom dosta! - napisala je Vesna Dasović Cikuš.

Krešimir Golubić zaključio je kako je HZZO 'utvrda bivših vremena koja još uvijek radi pod geslom " kruha bez motike"...'

- Kad se sjetim koliko gnjavaže i natezanja sa njima radi raskida police i potpuno ne transparentnih uvjeta poslovanja... katastrofa. Odnos prema klijentima je katastrofalan... kraće rečeno - svima otkaz...

Pridružite se raspravi i recite nam što mislite o HZZO-u i povlaštenom položaju Zavoda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 14:02