VELIKI KATOLIČKI BLAGDAN

OBILJEŽAVA SE BLAGDAN SVIH SVETIH Prisjećanje na najmilije, paljenje svijeća, cvijeće i molitva

Dan kasnije, 2. studenoga, obilježava se dan sjećanja na umrle, Dušni dan
 Srećko Niketić / CROPIX

ZAGREB - Katolici diljem svijeta danas slave blagdan Svih svetih, posvećen svima koje je Crkva proglasila svetima, ali i onim neznanima koji su se za života dobrim djelima približili blaženstvu.

Svetkovina Svih svetih u kršćanskoj tradiciji slavi se od 4. stoljeća, a prema odluci pape Grgura IV. iz 835. godine taj se blagdan u cijeloj Crkvi slavi 1. studenoga.

Dan kasnije, 2. studenoga, obilježava se dan sjećanja na umrle, Dušni dan.

Po kršćanskoj tradiciji, koju prihvaćaju i mnogi nekršćani, na svetkovinu Svih svetih, a posebno na Dušni dan, katolici posjećuju grobove svojih najmilijih, pale svijeće i zajednički se mole za pokojne.

Prije blagdana Svih svetih i Dušnoga dana uobičajilo se pohoditi groblja, urediti grobove cvijećem i svijećama.

Tisuće svijeća koje trepere na grobovima stvaraju istodobno svečan i melankoličan ugođaj.

Upaljene svijeće na grobovima znak su nade i uskrsnuća i zato taj blagdan nije samo spomen na vjerne mrtve, nego i izraz nade i vjere u vječni život.

ZET je u potpunosti spreman za izvanrednu organizaciju prijevoza na dan uoči, kao i na sam blagdan Svih svetih. Pojačane su linije čije trase uobičajeno prolaze uz veća gradska groblja, a prema posebnom, intenzivnijem rasporedu – tramvaji i autobusi vozit će do kraja tjedna.

Posebna regulacija prijevoza na snazi bit će u četvrtak i petak, odnosno 31. listopada te 1. studenoga. Tramvajske i autobusne linije koje prolaze ili dovode do zona većih gradskih groblja bit će pojačane dodatnim prijevoznim kapacitetima, a uspostavit će se i izvanredne autobusne linije.

TRAMVAJSKI PROMET UOČI I NA BLAGDAN SVIH SVETIH

U četvrtak, 31. listopada tramvajske linije prometovat će prema uobičajenom voznom redu radnog dana, a linije će se prema potrebi i mogućnostima pojačati dodatnim kapacitetima.

Na blagdan Svih svetih, 1. studenoga, na linijama 2, 5, 9, 13 i 15 primjenjivat će se nedjeljni vozni red, dok će na linijama 4, 6, 7, 8, 11, 12, 14 i 17 prometovati veći broj tramvaja u odnosu na uobičajeni nedjeljni raspored. Kada broj putnika bude to zahtijevao, uspostavljat će se dodatno tramvajsko stajalište na samom početku Ilice.

Zbog radova na dijelu Bakačeve ulice, pristup Kaptolu bit će s Trga bana Jelačića kroz prolaz Harmica, Pod zidom i dalje prema Kaptolu!

AUTOBUSNI PROMET UOČI I NA BLAGDAN SVIH SVETIH

Prema gradskim grobljima ZET već uključuje dodatne autobuse na redovne linije, ovisno o priljevu putnika.

U četvrtak i petak, 31. listopada i 1. studenoga, vozit će izvanredne autobusne linije:

Kaptol – Mirogoj,

Kaptol – Krematorij,

Kvaternikov trg – Srebrnjak,

Dubrava – Miroševec i

Dubec – Markovo Polje.

PRIJEVOZ DO MIROGOJA

Izvanredne autobusne linije Kaptol – Mirogoj i Kaptol – Krematorij bit će uspostavljene u četvrtak, 31. listopada i petak, 1. studenoga, od 8 do 20 sati. Na liniji Kaptol – Mirogoj autobusi će voziti u vremenskim razmacima od jedne do tri minute bez usputnog zaustavljanja, a na liniji Kaptol – Krematorij autobusi će kretati odmah nakon popunjenja, uz usputno zaustavljanje na stajalištu na Remetskoj cesti, sjeverno od raskrižja s Mirogojskom.

Trasa linije Kaptol – Mirogoj: Kaptol – Degenova – Medveščak – Gupčeva zvijezda – Mirogojska – Mirogoj. U povratku: Mirogoj – Mirogojska – Gupčeva zvijezda – Vrančićeva – Nova Ves – Kaptol.

Trasa linije Kaptol – Krematorij: Kaptol – Degenova – Medveščak – Gupčeva zvijezda – Mirogojska – Remetska cesta – Krematorij. U povratku: Krematorij – Remetska cesta – Mirogojska – Gupčeva zvijezda – Vrančićeva – Nova Ves – Kaptol.

Ulazak putnika u autobuse za Mirogoj i Krematorij bit će na Kaptolu, na ulaznim stajalištima redovnih autobusnih linija toga terminala. U suprotnom smjeru, ulazak putnika u autobuse za Kaptol bit će na Mirogoju ispred mrtvačnice, a kod Krematorija 20-ak metara južnije od pješačkog prijelaza, kod ulaznog stajališta redovne autobusne linije Kaptol – Mirogoj – Krematorij. Izlazak putnika na Kaptolu bit će na izlaznom stajalištu redovnih linija, na Mirogoju ispred glavnog ulaza na groblje, a ispred Krematorija na izlaznom stajalištu redovne linije.

Izvanredna autobusna linija Kvaternikov trg – Srebrnjak vozit će također u četvrtak, 31. listopada i petak, 1. studenoga, od 8 do 20 sati. Autobusi će kretati svakih pet do sedam minuta.

Trasa linije 297: Kvaternikov trg – Heinzelova – Kvaternikov trg – Domjanićeva – Srebrnjak – Bijenička cesta (okretište autobusa) te istom trasom natrag. Autobusi će se usput zaustavljati samo na stajalištu Srebrnjak/Petrova ulica.

Ulazak putnika u autobuse za Srebrnjak bit će na terminalu Kvaternikov trg (Heinzelova ulica), na peronu linije 201 Kaptol – Kvaternikov trg, a izlazak na zapadnom dijelu Heinzelove ulice. Ulazak putnika u autobuse za Kvaternikov trg bit će u zoni raskrižja Bijeničke ceste s Ulicom Srebrnjak, na putničkom peronu autobusnog okretišta.

Izlazak putnika na Srebrnjaku bit će na Bijeničkoj cesti, istočno od raskrižja s Ulicom Srebrnjak.

PRIJEVOZ DO MIROŠEVCA

Izvanredna autobusna linija Dubrava – Miroševac vozit će 31. listopada i 1. studenog od 8 do 19 sati, a autobusi će kretati svake dvije do tri minute, bez usputnog zaustavljanja.

Vozit će trasom: Avenija Gojka Šuška – Oporovečka – Aleja tišine – Oporovečka (stara), a u povratku Oporovečka (stara) – Oporovečka – Avenija Gojka Šuška – Dubrava.

Ulazak putnika u Dubravi bit će na istočnom kolniku Avenije Gojka Šuška, sjeverno od izlaza s terminala. Ulazak putnika na Miroševcu bit će na sjevernom kolniku stare Oporovečke, na dijelu od Mramornog prilaza do Aleje tišine. Izlazak putnika u Dubravi bit će na izlaznom zapadnom stajalištu terminala Dubrava, a na Miroševcu sjeverno od raskrižja Grižanske s novom Oporovečkom, na istočnom prometnom traku Aleje tišine.

PRIJEVOZ DO MARKOVOG POLJA

Izvanredna autobusna linija Dubec – Markovo polje vozit će 31. listopada i 1. studenoga od 7.30 do 18.30 sati trasom: Dubec – Zagrebačka – Varaždinska – Vugrovečka – Aleja mira do groblja Markovo polje (parkiralište za osobna vozila između groblja i Vugrovečke ceste), uz usputno zaustavljanje na stajalištu u Sesvetama (Zagrebačka – Bistrička) i Popovcu (Vugrovečka, kod Vatrogasnog doma).

Ulazak putnika u autobuse za Markovo polje bit će na terminalu Dubec, na ulaznom stajalištu linije 274 za Laktec, a ulazak putnika prema Dupcu bit će na sjeverozapadnoj strani parkirališta, između groblja i Aleje mira. Izlazak putnika iz autobusa na terminalu Dubec bit će na izlaznom stajalištu redovnih linija, a na Markovom polju na sjevernoj strani parkirališta između groblja i Aleje mira.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 06:55